Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Hatórai trip-rock

2006.08.15. 16:53 enba

"Nézz bele a Gatheringbe, de nem kell végig; elég ha annyit írsz róluk, hogy helyes lány és szépen énekel" - kaptam az ukázt tegnap. Az első tíz percet le is késtem, ahogy kell, aztán amikor odaértem, pont egy lassú, szomorkás dalra, (a Gathering összes dala lassú és szomorkás egyébként, de ez valahogy annál is inkább), tényleg arra gondoltam, hogy megvárom ezt, meg még a következőt, és lelécelek. Aztán persze maradok végig, mert a melankólia úgy szögez oda a Nagyszínpad elé, hogy még élvezem is nagyon.


Anneke Van Giersbergen énekesnő nélkül persze nem lenne értelme az egésznek. Addig rendben van, hogy helyes lány, meg szépen énekel, de emelett úgy tud meghatározó pontja lenni az egyébként teljesen hétköznapi arcokból álló zenekarnak, hogy közben annyira őszinte és lelkes, mintha egy jól sikerült házibulin állna a süppedős fotel karfáin, és átszellemült arccal énekelne a magnóval együtt. Le is jön róla ez a kislányos báj, és annak ellenére, hogy a harmincharmadik életévét tapossa éppen, mellesleg boldog anyuka, jó tízessel fiatalabbat mutat így messziről. Az éneklése is ilyen természetes, mint ő maga; semmi metálosan patetikus, operás manír, hirtelenjében nem is tudnám kihez hasonlítani, de talán ez nem baj; túl van már ő lépve azon, hogy bárkihez is hasonlítgassák; ő Anneke Van Giersbergen, és kész.

Gathering-ügyben én leragadtam egyébként a How to measure a planet? című, sárga borítós dupla pszichedelikus csodánál; a későbbi dolgaikat csak felületesen hallgattam. Az persze lejött, hogy nem nagyon módosítanak ők itt már semmilyen irányot; marad az a kedvesen szomorkás, lassan hömpölygő trip-rock szerű történet, ami kategóriaként elsőnek nagyon hülyén hangzik, és ha még azt is hozzáteszem, hogy ez egy holland zenekar, valószínűleg mindenki egy olyan zenére asszociál, ahol kilencven-tíz százalékos arányban osztozik meg a tömény unalom a fűszaggal. Pedig nem; érezni azért őrajtuk, hogy rockzenéből jönnek; rendesen megírt témák, és első hallásra is szívbemarkoló refrének vanak itten; igaz, hogy a háttérben csendesen dolgát végző Mesa/Boogie gain-potiját nem nagyon tekerhetik hármas fölé, helyette inkább szomorú szubbasszusok masszírozzák az ember tarkóját kedvesen. A vége felé előszednek azért egy-két dalt az első Annekés lemezről, a Mandylionról, ami ilyen gótos, rockos metálos dolog, és hogy eloszlassam a cinizmus vádjait, gyorsan hozzá is teszem, hogy annak idején imádtam. A Strange Machines most is működik, bár a vadócabb részeknél azért kiderül, hogy Hans Rutten azóta sem tanult meg tisztességesen dobolni.

Sokan vannak, és ez engem speciel zavar, bár Anneke nagyon aranyosan örül mindenkinek, (a kivetítő itt szerencsére működik, és nagyrészt a zenekar is látszik rendesen, eltekintve egy-két snittől, amikor a kamerás ember megpróbálja megkeresni a létező legbutább arcú rajongót az első sorban; általában két másodperc alatt sikerül is neki), de az igazság az, hogy valami fura magányosság-vágy fog el a zenekart nézve. Gyorsan meg is keresem az egyetlen olyan lyukat a közönség között, ahol legalább öt méteres közelségben nincs senki, és amikor a kora esti halvány napsütést eltakarja egy-két felhő, már nincs gond az érzéssel; szárnyal Anneke éneke, a dob-basszus lüktetés a földről nézi csodálkozva, a melankólia pedig leül mellém, beleborzol a hajamba, rám mosolyog, és a fülembe súgja: szeretlek.

16 komment

Címkék: zene metál koncert sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyúl 2006.08.15. 17:14:56

3-szor futottam neki, hogy bekiabáljak a hangmérnöknek, hogy ez GYALÁZAT. A lábdob és a bőgő túl volt keverve, szinte már az éneket verte le. A billentyű néha hallatszódott csak. A bőgő ráadásul olyan subbasszust nyomott, hogy a fejem szét ment tőle, a még éppen hallható tartomány mélységéből. 3-szor is a bőgő gerjedése futott át a hangfalakon, nem hiszem, hogy a keverőnél ez bárkit zavart volna.

Eközben viszont mindig közelebb akartam menni, mert az ének nem csak relatíve, abszolút is halk volt. Előre sírtam, amikor megtudtam, hogy nagyszínpadon lesz 6-kor, és nem a metal hammerben éjjel, pedig ott is a 10. sorig kellett előre menni múltkor, hogy megfelelő hangerő legyen. A fényeket meg hasonlókat hagyjuk, arra már eleve felkészültem.

Már kezd káros lenni számomra a Sziget tevékenysége, mert így nem valószínű, hogy a közeljövőben láthatom őket egész estét pl. a Wigwamban 5 rugóért.

Anneke meg tökéletes volt.

tata 2006.08.15. 17:26:02

bravó. szép írás.

norrszken 2006.08.15. 19:42:29

azert nightwisht meg ne hallgass. :]

M.Y. 2006.08.15. 21:08:12

"Az éneklése is ilyen természetes, mint ő maga... hirtelenjében nem is tudnám kihez hasonlítani..."
Pedig lehet: Lisa Gerrard/ korai Dead Can Dance.
A koncert pompásan sikerült, engem legjobban az a rózsaszín pöttyös felső zavart...

opeth 2006.08.16. 00:01:17

hülye vagy te á.
e.

panucci 2006.08.16. 00:24:44

Bevallom, hogy nem ismertem eddig őket, de így elsőre is nagyon kellemes koncertet adtak és szerencsére nem volt túlzsúfolt a "küzdőtér", és emiatt még jobb volt az egész... lehetett volna később is... sötétben, fényekkel... de talán ez volt a nap koncertje a nagyszinpadon!

Morwen 2006.08.16. 03:06:25

Remélem a legbutább arcú én voltam.
De bazzeg! Nekünk szólt az egész. Nem akartuk elhinni!!! Játszadozott velünk! Ugye láttad?

Kalasnyikov 2006.08.16. 09:28:33

Szerintem meg fasza volt, legalábbis a keverősátornál/emelvénynél. Jobb volt, mint a múltkor ugyanott.

mazsola 2006.08.16. 10:47:19

ez az "operás manír" kicsit erős volt. :o) annál is inkább, mert Anneke-nek semmilyen szempontból nincs köze az operához.

mazsola 2006.08.16. 10:48:01

(úgy értem, felesleges volt ideírni ezt a kifejezést - egy Epica koncerten helytálló lenne.)

phobophile 2006.08.16. 11:39:37

Számomra megmentették a hétfői napot, legalább nem úgy mentem haza, hogy kár volt a 6 rugós napijegyért. Azért azt sem hagynám ki, Anneke milyen jól küldte azzal a gitárral a nyakában. ;-) Nekem a csúcspont a Saturnine és a Travel volt, szinte beleborzongok, ha eszembe jut újra!

vicc 2006.08.16. 12:07:12

a hétfői napot a leningráddal baromira nem kellett megmenteni:)

enba 2006.08.16. 17:41:37

lisa gerrard, határeset, elfogadom. a mila mar énekestyúkja a másik ilyen egyébként, csak őket meg a kutya se ismeri.

sarkanyfog · http://www.zajlik.hu 2006.08.18. 12:37:44

Cristina Scabbiát is szokták még mondani, Anke melettt..

korrekt beszámoló, nem elriasztásként, de talán annyival kiegészíteni, hogy a zenekar gyökerei nem rock, hanem death metal irányba, férfi énekessel.

Érdekes pl meghallgatni a The Mirror Waters 1992-es és 2003-as verzióját, az elég jól bemutatja, mi változott időközben..:))

www.gathering.nl/download/disco_always_01.mp3
www.gathering.nl/download/disco_sleepy_04.mp3
süti beállítások módosítása