Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Legendás, kultikus

2006.08.14. 18:00 enba

Rövid lesz a mai beszámoló, emberek. Nem azért, mert a Sziget, mint olyan, kezd nálam nem működni, (öregszem vagy mi a túró), hanem mert a mai nap összvissz három darab súlyponttal rendelkezett számomra. Súlypont, mondom, és jelen esetben most jó a szó; a mai éjszakát simán aposztrofálhatnám az ítélet estéjének, ha nagyon patetikus akarnék lenni, de azt meg minek; legfeljebb a legendás és a kultikus szavakat fogom használni a kelleténél többször.

Van egyrészt egy olyan, hogy Stereochrist. Róluk most csak címszavakban, és erősen szakmázva, mert a koncertjüket úgy késtem le, ahogy kell, viszont a témához annyira szervesen kapcsolódnak, hogy muszáj: a megboldogult, legendás Moodból van benne a gitáros, meg a basszer, előbbi fejre echte Kerry King, játékilag meg ott van a mancsában a Sabbath-életmű jobbik fele. Nemrég jelent meg kvázi nemzetközi terjesztéssel második lemezük, (Live Like A Man, Die As A God); ami ijesztően jól sikerült, az meg, hogy itthon kábé százötvenen fogják megvenni, nem az ő hibájuk, egyáltalán.

Van egy olyan is, hogy Wall Of Sleep. Szintén egykori Mood, (énekes, másik gitáros), zeneileg meg azt az ortodox doom irányzatot követik, ami egyrészt tipikusan az a muzsika, ami úgy fekszi meg a gyomrot, mint egy zsíros csülök, másrészt rengeteg hasonló csapat esik abba a hibába, hogy a pincébe hangolt, ólomkezű gitárdzsidzsizések között elvesznek az igazán jó dalok. A Wall Of Sleepnek valahogy az utóbbi csapdát eddig sikerült kikerülnie, a szikárságukban is magukkal ragadó lemezeiken okosan beszúrogatva ott figyelnek azért azok a második hallgatásra is ismerősként visszaköszönő nüanszok, amelyek aztán úgy kapaszkodnak az ember hallójárataiba bele, hogy azon veszi észre magát, hogy huszadik alkalommal hallgatja az anyagot, és akkor már a helyére került minden. Ha a Wall Of Sleep menetrendszerű, őszi-tavaszi pesti klubbulijait nevezhetjük száz százalékos teljesítménynek, (a legutóbbi bizony az volt, majdnem-teltház, plafonról csöpögő veríték, és keserű doomhimnuszok a Kultiplexben), akkor ez itt most jóindulattal hetvenöt-nyolcvan; ez a zene sem működik egy pár ezres sátorban annyira, annak ellenére, hogy a közepe vége felé elsütött Ornaments Of Heaven taglóz, ahogy a hagyományos zárónóta I Sleep is, de valami hiányzik, na majd valami klubban ősszel inkább.

Van aztán a Cathedral, ahonnan még a tájékozatlanabb metálarcoknak is illene ismerni Lee Dorrian kultembert, aki annak idején csapkodós grindcore-t nyomatott a Napalm Death énekeseként, majd a blastbeatekbe belefáradva összehozta a doom/stoner szcéna azóta már legendássá vált Cathedralját, és ha már ennyire belejött a lassulós zenékbe, gyorsan alapított is egy lemezkiadót, ami a Rise Above nevet viseli, és olyan kultikus csapatok anyagai jöttek ki ott, mint az Electric Wizard, vagy az Orange Goblin. Nálam meg az van Cathedral-ügyileg, hogy bármennyire legendás maga a zenekar, illetve kultikus Lee Dorrian maga; sosem éreztem arckaparó késztetést, hogy igazából belemélyedjek a lemezeikbe; főleg persze Dorrian hangja miatt, mert azzal a ráspolyos, semmilyennek is mondható rock-orgánummal bír a kultember, amitől néha a falra tudok mászni. Valószínűleg a Cathedral a büdös életben nem jön át önnálló turnéra, úgyhogy ezúttal mellőzném a verítéktől csöpögő falak nosztalgiáját, meg egyébként is, amit ez a terrorveszély miatt egy szál faszban Angliából átreptetett, (utóbbit lehet nyugodtan szó szerint venni: se hangszerek, se fellépőcuccok; útlevél és buksza a zsebben, oszt' helló), zenekar összezenélt ezen az estén, az kábé az első dolog volt, ami igazán meg tudott fogni a Szigeten. A Cathedral úgy látszik, élőben működik igazán, mert hazaérkezve, belefülelve a Caravan Beyond Redemption lemezbe csak halvány lenyomatát kaptam a pár órával azelőtti érzésnek; koncerten viszont ez a minimálig lecsupaszított, varacskos ős-rock, megállíthatatlanul hömpölygő fél-pszichedelikus témákat közbeékelve hibátlanul működött . Természetesen nem szól annyira jól ez sem, (bár amikor a ráadás környékén a bőgős elpenget valami torzított témát, fennakad a szemem a gyönyörűségtől), de itt most ez sem zavar különösebben, ahogy Dorrian ráspolyozása sem, mert a legendás hangulat az nagyon megvan, és úgy látszik nem csak nekem; a mellettem álló metálénekesre sanda oldalpillantást vetve épp elkapom azt a klasszikus léggitár-mozdulatot, amikor az ember a képzeletbeli pengetőt a kiállásnál végighúzza a húrokon, és közben látszik a szemén, hogy most jött rá igazán; pályát tévesztett ő nagyon.

1 komment

Címkék: zene metál beszámoló sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M1K1 2006.08.15. 12:54:41

Géza!
Lehessen már léci szerzőre szűrni! Ez az enba nagyon komoly srác, de ne kelljen már manuál görgetni a korábbi szösszeneteiért!
Kösz! :)
süti beállítások módosítása