Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A terror örömei

2006.08.14. 22:48 Földes András

"Világelsők vagyunk abban, hogy megkeressük az élet örömeit." A Sziget hedonista alapállásából következően ez a szöveg csak egyetlen esetben képes megdöbbenteni a látogatót. Mégpedig akkor, ha a Terror Háza múzeum sátra reklámozza így magát. Vajon a legviccesebb kommunista rémtettekről láthatunk kiállítást? Vagy 1956 és a szex kapcsolatát mutatják be egy fiatalos stílusú fotósorozaton?

Az élet azonban még egy fesztiválon sem áll a feje tetejére, úgyhogy kifejezett örömöt inkább csak a Terror Háza konténere előtt zsonglőrködő goás srác arcán láttam. A konténer környékén csendes tevékenykedés folyt. Egyesek a jelenleg fejlesztés alatt álló számítógépes játék, a Freedom Fighter tesztverziójával játszottak. Öröm kapcsán talán azt kell érteni, hogy a játékosok közt iPodot sorsolnak ki, ami a nyertesnek persze nyilván remek érzés.

A jelenlévők másik része a konténer előtt 1956-ról töltött ki teszteket. Ha engem kérdeznek, nem alapoztam volna a programot a támolygó szigetlakók tudásfelmérő vágyára. De nem engem kérdeztek, és ez szerencse, ugyanis jelenlétemben is kértek tesztlapot néhányan. A témában csak a jelenséget tudom rögzíteni, magyarázatot nem találtam rá. Állítólag napi százan is nekiugranak a kérdőívnek, pedig ezt drága elektronikai eszközök helyett a XX. és XXI. századi intézet valamelyik évkönyvével honorálják.

A vörösre festett konténerben történelmi vallomástételre is lehetőség van. Ha valaki rendkívül őszinte hangulatban érkezik, kamerába mondhatja családja 1956-os történetét, rendszerváltós emlékeit, vagy csak úgy üzenhet 50 évvel későbbi önmagának.

A Szigeten a múzeumsátrak közelsége egyébként a bárányt hozza elő a közönségből. Már a Terror Háza környékén feltűnt a békés hangulat, az Octopus összművészeti helyszín viszont a Macskafogó zárójelenetére emlékeztetett. Aki nem ördögbotozott, az a füvön heverészve beszélgetett, jógázott vagy zsírkrétával valósította meg magát.

Két fiatal iparművészetis srác próbálkozott csak komorabb témákkal. Alkotócsoportjuk hétfői témája ugyanis a báb volt, amire ők ahelyett, hogy a tévémacit csináltak volna, mint a többiek, egy megkötözött guantanámói fogoly szobrát készítették el fekete szemeteszsákból. A hangulatot azonban a komor alkotás sem tudta befolyásolni, a Szépművészeti múzeum sátrából békés jazz szólt, lányok egymás haját fonták, arcot festettek, a két srác pedig Artist feliratú kártyát akasztott a szobor nyakába, majd elment sörözni.

7 komment

Címkék: sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nocomment 2006.08.15. 03:07:25

földes andrás figyelmébe: "mi a közös a sziget és a terror háza múzeum között? mindkettőt évente több mint 300e ember látogatja meg. világelsők vagyunk abban, h megkeressük az élet örömeit. világelsők vagyunk abban, h bevállaljuk a múltunkat.(..)" /pesti est különszám, 116. oldal/

de télleg frankón sok értelme van kiragadni vmit, és kötekedni. vajon mikor fogja bevállalni az index, h normálisan megírja a sziget valós látogatottságát? ugyanis a fenti idézet ugyanazt a szart szajkózza, mint amit a szigetről szokás, h 300e+ látogató, napersze. egy weboldalnál is van olyan, h látogatás és látogató. (unique visitor) nos, ebből a szigeten tavaly 82e és 175e között volt vhol, legyen középen, és akkor pont 3x annyit írt le az index is, mint ami volt. mert én a hetijegyemmel 7 embert értem, nem? és minden eladott napijeggyel különböző emberkék mentek ki, ugye? röhej.

z 2006.08.15. 03:20:54

jaja, továbbá a sziget az isten mert idejön jovanotti meg a jusszondur, aztán ausztriába sikerül meghívni a metallicát meg a guns 'n rosest, a white stripes még kalinyingrádba is elment tavaly
ennyi pénzért elhozhatnák egyszer a stonest, akkor azt mondanám, ez európai szinten is nagy buli

Carnivora (törölt) 2006.08.15. 07:19:06

z a szigeten egyedül a Fear Factory volt , úgy ami különösebben nagy szám külföldről, és annak is elbszták a hangosítását ... -

oroszlán 2006.08.15. 09:44:51

Ejnye no, és lárifári.....pfff.
A sziget jó, a sziget kell. A sziget hiányozna, ha nem lenne. A sziget előbb lett népszerű (ha úgy tetszik elismerést kivívó) a világban, mint idehaza. Azt hittem elvitathatatlan érdemei voltak, vannak és remélem lesznek is még. De húzzátok le nyugodtan. (Tessék mondani a stones a nagy szám?)

dromedar 2006.08.15. 10:00:10

"...világelsők vagyunk abban, h megkeressük az élet örömeit. világelsők vagyunk abban, h bevállaljuk a múltunkat.(..)" /pesti est különszám, 116. oldal/..."
azért ez kurva erős.
bevállaljuk a múltunkat? ezt ki mondta? mikor történt ez? mostanában? úgy néz ki lemaradtam valamiről.

Pagan 2006.08.15. 10:03:33

7 napon át tartó fesztivál csak elvétve akad a világon. 7 napot nem lehet megtölteni csak ha sok a B, C... Z kategoriás fellépő. És ez nyomot hagy mindenkiben mert csak azt látja, hogy az izlésének megfelelő muzsika alig akad a sok, számára érdektelen egyéb közt. Azért az valóban siralmas, hogy több mint kétmilliárd pénzből egy kurva nagy óriásplakáton zajlik a fesztivál és még így sincs egy olyan banda ami igazán nagy lenne. 10 évig jártam ki, tavaly óta inkább a kisebb, 3-4 napos vidéki fesztiválokat favorizálom; barátságosabb és olcsóbb.

Teddystyle 2006.08.16. 00:07:26

Nekem speciel nem hiányozna a sziget. Meg nem is akkor nagy szám.
A Rock am Ring valahogy jobbnak tűnik, több is a híres, menő (és persze) jó zenekar.
Nem is annyira a stones a mérce, de tényleg az van, hogy a klassz zenészek nem nagyon nyomulnak ide, a jovanotti-t pedig szeretem, de lehet, hogy másnak nem olyan vicces, hogy akárhányszor jegyet vesz a szigetre, ő ott van..
süti beállítások módosítása