Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Torzított hangú MC-csajok

2006.08.13. 14:06 vl

Előlről: "Nem azért rappelek, hogy megéljek/ vagy azért, hogy sztárokkal keféljek"- kezdenek bele a Ludditák mintegy 20 perc késéssel a koncertjükbe a Pesti Est színpadnál, hiszen az őket kísérő Hippikillers zenekarnak be kell állnia. A lányok jól néznek ki: egyikőjük szőke parókában, fekete nadrágban és vörös ruhában van, a másikuk fekete parókában, grafitszürke szoknyában és lyukacsos felsőben lép a színpadra. A vörös ruhás Tita fellépés közben folyamatosan a felsőjével (vagy a mellével?) bajlódik, mint Janet Jackson az NFL-döntőben.


A két bátaszéki MC hatalmas lendülettel kezd, közvetlen utána Déri Zsolt újságírót kérik a színpadra, aki először nem találja a szöveg ritmusát, de a Fiáth-nővéreket ügyesen bemutatja. Az első számban Déri mellkasát kidüllesztve ordítja a mikrofonba a refrént: "ne pörköltözz!".

A két luddita azon kevés magyar rapperek közé tartozik, akiknek a szövegelésére érdemes odafigyelni, de itt sajnos nem lehet érteni, így örülök, ha a sorvégi rímeket elkapom. A koncert legnagyobb problémája a rossz hangosítás, ami egy szövegközpontú produkciónál nem szerencsés, viszont megmutatja, milyen jól pörgetik a nyelvüket a lányok. A rap minden jól bevált kliséjét ismerik és használják koncertjükön, bár a zenekar inkább rockos alapokban erős, ez a lányokat nem izgatja, ahogy az sem, hogy Tita parókája leesett tánc közben.

A Ludditákra rengetegen kíváncsiak, tele van a placc, még Nádasdy Ádám költő, nyelvész is bólogat az ütemekre. A koncert közben eleredt eső néhány nézőnek elvette a kedvét, ők elmenekültek, de a nagyobb része a fa vagy a fedett pult alatt húzta meg magát. A Ludditák a csaj-tematikának szentelte a koncert első részét, ekkor hallhattuk a Hé, picsa című számot és a Nyócker betétdalát, a Három ribancot, amiben Noryka vokálozik. A negyven perces koncerten nincsenek hibák, és amikor egy kicsit leülne a két megmondólány performansza, megérkezik a deszkákra a kerékpárosok egyik celebje, Buppa, aki valaha a legendás IMMC tagja volt, és óriási lendületet ad a Ludditáknak. "A tenyerem szerint már csak egy szám van"- mondja a mikrofonba a vörös ruhás Tita, majd belekezd az utolsó számba, aminek elég erős, de romboló erejű üzenete volt: "a jó nők úgy sem a noname-eket szopják".

Hátulról: Miközben Sena melegít a kocertjére, mi összefutunk a két MC-vel, akik beinvitálnak a VIP-öltözőjükbe: rohadt nagy mocsok, egy asztal, két szék, sebaj. Miközben testvéréről törölte le a sminket Mariann, a.k.a. MC Móki csillogó szemekkel mesélte, hogy mennyire hihetetlen ez, ami velük történik: "rengeteg rapet hallgattunk, kitaláltunk egy nevet, majd összejött a zenekar, és most ennyi ember jött el", később azon ujjongott, hogy látta Nádasdy Ádámot.

"A nyári fesztiválszezonra a fesztiválhangulat miatt átdolgoztuk a srácokkal a számokat" - magyarázza a gitárcentrikus alapot Tita, majd egy kicsit összekülönbözik a testvérpár, mivel nem tudják eldönteni, hogy a rossz kihangosításon lehet-e javítani vagy sem. A vitát okosan oldják meg: "ezért van szövegkönyv a CD-ben, ott mindenki elolvashatja a szövegeket."

"Sokszor mondják, hogy kemények a szövegeink, de szerintem azért érezni durvábbnak, mivel lányok mondják" - jegyezték meg a Fiáth-lányok, akik a harmadik lemezük kiadására készülnek. "Ma egy beszélgetésen pont arra jutottam, hogy keveset szólunk be, lehetne többet is"- jegyzi meg Tita a kritikus vagy reflektív szövegeikről beszélve. A magyar rapnek nem kell arról szólnia, hogy "két méteres a faszom/ nagy csöcsű nőket baszok" - fejezi be a beszélgetést Tita.

-vl-

3 komment

Címkék: beszámoló sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oszkar 2006.08.14. 09:15:24

akkor ezek szerint nem csak én vagyok süket, hogy szinte semmit sem értettem a szövegből. pedig tényleg aranyosak voltak.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.08.14. 09:42:48

Csak, hogy belepofázzak:
Ne drogozz, csak pörköltözz!
A Három ribancnak a Porcogón Kurvaélet a címe, szerintem a Nyócker cd-n is az volt, de ettől még lehet Három ribanc is, csak ha vki letölteni igyekszik, érdemesebb ezzel keresni.
Tudni kell fejből a szövegeket, és akkor minegy hogy szól a cucc! Nincs olyan sok arra érdemes magyar banda, hogy átlagos képességű ember ne vágja fejből a dalok nagy részét. 8-(

A szövegek mély ismerete nélkül én nem vállalkoznék az üzenet kihámozására, a Kisbetűs zenekarok szvsz nem a jó nők szopási hajlandósága köré épül. Ha meg durva kell, akkor inkább ez, ugyanonnan (bár ebbe annyira nincs baszás):
Ha a showbiz varázstalanít, a garázs tanít, álmuk, hogy összerugdossák a Balázs Palit, és kolbászba a Delhusa Djon húsát, skinhead stílusra nyírni a Koncz Zsuzsát...

kvantum 2006.08.14. 16:04:11

CSAAKAAz eLjU DablD ÁjTiÉJ:))
süti beállítások módosítása