Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

"...Biohazard, Sick Of It All, elbánnak a Nirvanával..."

2006.08.11. 14:10 enba

"Ma irgalmatlanul be fogunk baszni" - közölte lakonikus tömörséggel, kijelentő módban barátom, az alföldi rocksztár, akik különben azzal dicsekedhetnek, hogy idei szigeten az ő koncertjük volt az első, amit sikerült lekésnem. Bátortalan tiltakozásomra, miszerint kettő darab zenekart minimum meg kell néznem, mégpedig lehetőleg olyan állapotban, hogy másnap legalább halvány emlékfoszlányaim legyenek, kedvesen mosolyogva a kezembe nyomott két üveg Pilsner Urquellt, és egy kis gömb Unicumot. Kapituláltam.


A Hammer színpadról ezren és ezerszer leírták már, hogy irgalmatlanul rossz a hangosítása. Este hat tájékában a konzervdobozként szóló Subscribe volt a döntő érv a rocksztár arcába zúdított fél órás rimánkodás-sorozatom végén, hogy nézzünk bele a Ministrybe, akik The Land Of Rape And Honey címre keresztelt lemezét tizenévesen szinte kizárólag vonaton, discmanben hallgattam, miközben mindenféle zenekari próbákra zötyögtem az Alföldön. A Ministry nevét hallva pavlovi reflexként jelenik meg lelki szemeim előtt a régi tiszaugi vasúti híd, a lepattant állomások sorozata, valamint a csubakkai beszédképességekkel bíró, termetes kalauz, aki akkoriban teljesített szolgálatot a Hódmezővásárhely-Kecskemét vonalon. Talán a szikrázó napsütés miatt, de nosztalgiaflash nuku, sajnos eufória sem. A Ministry valahogy nem működik nappal, hiába támasztja Al Jourgensent kétfelől kettő darab legenda, név szerint Tommy Victor gitáros, és Joey Jordison dobos; ezeknek a fasziknak főműsoridőben kéne játszaniuk, vaksötétben, amit csak néha vág ketté egy vakítóan fehér fénysugár-kard. Ez most itt annyira illúzióromboló, hogy még a Thieves kezdő hangjaira sem futok az első sorba, hogy haláltáncot lejtsek egy megszeppent német tinédzser veséjében, helyette csak nosztalgikus vigyorral mormolom a rocksztár fülébe, hogy: igen, ez egy jó szám.

A Death By Stereo a világ egyik legzseniálisabb zenekarneve. Valahogy ezek a hardcore-bandák mindig ki tudják választani azt az elnevezést, ami a legjobban néz ki egy pólón. A Death By Stereo felirattal is először egy designos ruharadabon szembesültem annak idején, és súlyos lelki problémákat okozott az, hogy vajon érdemes-e beruháznom egy olyan zenekar pólójára, amit igazából annyira nem tudok szeretni. A lemezek megvannak persze, mert egy ilyen név minimum arra sarkallja az embert, hogy körülnézzen egy kicsit a neten torrentileg, de valahogy még a legutolsó, Death For Life, amiről a szakma pedig ódákat zengett, is olyan számomra, hogy a negyedik-ötödik meghallgatásnál már rákönyöklök a delete gombra kínomban, mert egy darab témára sem tudok visszaemlékezni. Ez a koncert is ilyesmi volt; van az az arab csávó, akinek most momentán nem jut eszembe a neve, (a Google közben megsúgta, hogy Efrem Schultznak hívják, és valószínűleg nem is arab), néha olyan óóó-zásokat produkál, mintha szerepet tévesztett volna egy nagyon súlyosan szétszivarozott torkú Bruce Dickinsonnal, és ennyi. Kifelé menet a fenti hasonlat analógiájára még odaröffentem az időközben mellém csapódott kettes számú rocksztárnak, hogy: "scream for me taktaharkány", de még csak el sem mosolyodott. Igaza van.

A Sick Of It All meg az a zenekar, aminek kivételesen nem csak a neve állat. Idemetalhammerezhetnék mostan öt lemezcímet legalább, szigorúan meghagyva, hogy addig ne olvasson senki tovább, amíg le nem torrentezi mindet, meg hogy Armand Majidi mekkora dobos, meg úgy egyáltalán, a Sick Of It All a hardcore Motörheadje, de az utolsó lemezük is van olyan kurva jó, mint a Sctratch The Surface, amit annak idején elsőnek hallottam tőlük, miután a szomszéd Gabi gyerek nagylelkűen átmásolta nekem egy TDK mindkét oldalára. Egyetlenegy dolog hibádzott a teljes üdvösséghez: a helyszín. Egy három-négyszáz fős, csatakos klubbulin ugyan valószínűleg pontosan ugyanilyen szarul szólnak, (Majidi nagydobjának pulzálásán és a védjegyszerű rikácsoláson kívül a többi hangszer csak nagyon néha dugta ki a fejét a bádogszelencéből), viszont ott legalább nem egy mikroszkópikus Lou Koller-fejbúb bukkan fel néha, hanem életnagyságban osztja az ürge az észt, face to face, miközben talán még orrba is vág véletlenül könyökkel, miközben kétszáz ember verítéke csöpög a plafonról. Az utóbbi tényező mondjuk itt is megvolt, hála az első sorokban küzdőknek; ezzel csak az a baj, hogy ilyenkor a Szigeten már hosszú nadrágban is simán lehet fázni, és erre az érzésre a hardcore-izzadtságban fürdő sátor melegének magunk mögött hagyása még inkább ráerősít.

5 komment

Címkék: zene koncert sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crni 2006.08.11. 14:56:46

Gondolom maga a főszerkesztő úr a szerző?! Bár mit keresett volna a Hódmező-Kecskemét reláción?! Anyways: Egyedül talán neki van nosztalgiája a "plafonról csöpögő izzadság", az almabor/almapálinka, kannás bor, borsodi/ászok, technokol, pvc bőrdzseki, rigamotor, kitört ajtajú kazettásmagnó, tollal telefirkált szimatszatyor és az elmaradhatatlan agyonmosott Metallica plóló után. Jobb, hogy a Metál Hammer olyan jó messze van...

Egy szegedi

limbekcs 2006.08.11. 16:38:10

hát, valahogy nem hiszem, hogy a főszerkesztő urat pont Pilsner-Unicum kombóval lehetne kapitulációra bírni, már ami a koncertlátogatással kapcsolatos döntéseket illeti... :) (talán egy igényesebb fajta (rozé?)fröccs meg vmi rendes törkölypálinka esélyesebb - de ez csak az én hipotézisem)

almapálesz rulez egyébként, magam is olyat főztem legeslegelőször... :)

Theograf 2006.08.11. 16:41:29

Crni, de nagyot tévedsz!

enba 2006.08.12. 02:59:56

ha megnövök, leszek főszerkesztő én is, ha addig el nem visz a tüdőrák, vagy a májzsugor.

szevasztok egyébként.

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2006.08.12. 11:28:48

amúgy télleg kurva hideg volt... a soia végén, amikor kijöttem, a pólóim már rég a nagyszínpad vonalában csajoztak a cimbi hátizsákjában, és kb laza 3 órás csúszással találtak rám újra... szóval, ha valaki látott, és azt gondolta rólam, hogy tök hülye vagyok, hogy csak így rohangálok... hát igaza volt...
süti beállítások módosítása