Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Örömtelen merevedés

2006.08.05. 13:01 TonyCaviar

Manapság Angliában már osztanak olyan díjat is, hogy „Az év strandkönyve”; első ránézésre a „Meztelen Fürdőzés” pont beférne ebben a kategóriába, de szerintem a strandon nem jó hosszú könyvet olvasni, mert az embernek nem jut ideje a fürdésre, és az sem árt, ha izgalmas, különben elalszunk, vagy inkább a szomszéd napozó szőrős hasán meditálunk, ami szintén nem jó. Carl Hiaasen könyve ezek alapján talán inkább „Az év várótermi könyve” díjra nevez, hiszen hosszú és bármennyit kell várni, biztos, elég lesz, illetve nem is túl izgi, de egy váróteremben nincs túl sok alternatíva, a fogorvosi szaklapoknál azért izgalmasabb. Vannak benne például szereplők, könnyen megismerhető figurák, akiknek határozott jellegük van, és ezekkel elég jellegzetes dolgok történnek.

Főhősünk például egy igazi balfácán, aki már az első oldalon egy sétahajóról az óceánba dobja a feleségét gyilkossági szándékkal. És van a feleség, aki egyáltalán nem hal meg, hiszen egy balfácán nem tud embert ölni. Ehelyett megmenekül, és bosszút forral a megmentője segítségével, aki egy valódi Krokodil Dundee, és egy trópusi szigeten él egyedül. További komikus alakok és egy szégyentelenül Columbóról mintázott nyomozó segítségével lassan kifejlődik egy krimiszerű alakzat, aminek az az egy szépséghibája, hogy mindent tudunk, és csak azt várjuk, mennyire megalázó helyzetekbe kerül majd az az elfajzott balfácán, aki szemét módon ki akarta nyírni a feleségét. És hát sorjáznak is szépen a megalázások, idegileg kikészül a nyomorult, bogyó nélkül már fel se áll neki, az olvasó pedig rezignáltan veszi tudomásul, hogy most ez jut neki: a Blöff, és más újgenerációs amerikai filmekre emlékeztető túlpörgetett helyzetkomikum, ami azonban a Blöfftől és a hozzá hasonló filmektől eltérően nem rendelkezik azzal a sűrített, dinamikus látásmóddal, csak a hervasztó és unalmas cinizmus mozgatja. Akár könnyed és kellemes pop-könyv is lehetne, ha nem írták volna túl, és az író nem hajszolná annyira az abszurd komikumot szereplői rovására-

Carl Hiaasen: Meztelen Fürdőzés
Fordította: Kabdebó Flórián
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2006
2690 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv regény usa beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása