Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Bedőlt a Könyvklub

2006.07.24. 15:36 TonyCaviar

Hosszan tartó súlyos betegség után a Magyar Könyvklub megkapta a kegyelemdöfést - elrendelték a teljes felszámolást - tudtuk meg a Napi Gazdaságtól. A német mintára, a német Bertelsmann-csoport által alapított Magyar Könyvklub 1992-ben honosította meg Magyarországon a posta-küldős könyvklub intézményét. A német multi később eladta a céget, és a Budapesti Piac tulajdonába került, és már akkor kisgömbőcként várásolt fel maga körül mindent: kiadót, terjesztőt, boltot, jogokat, munkatársakat. Sajnos a cég nem élte túl a terjeszkedést, az első felszámolási kereset három és fél éve érkezett ellene. Azóta tántorog, mindent leverve maga körül, adósa az APEHnek, a terjesztőknek, a nyomdának, a saját dolgozóinak, a fordítóknak, és az ELMŰ-nek.

Talán mindenkinek jobb lesz így. Pláne, ha így pénzükhöz jutnak azok a fordítók, akik a  cég teljes egymilliárd körüli tartozásából csak pár százezres részért felelősek, viszont jó pár hónapot dolgoztak a cégnek ingyen.
Az utóbbi években a Könyvklub amúgy nem sokat mutatott a könyvpiacon, kínálatát az ide-oda kapkodás és a sekélyesség jellemezte, persze nem is lehet ilyen stresszben rendesen dolgozni. De ők voltak képesek úgy kiadni a Neurománc kultusz-szerzőjének, William Gibsonnak az új könyvét, hogy senki sem vette észre.
Talán az eleve hiba, hogy egy könyvklub - ami elméletileg más kiadók választékából válogat, és az általa választott könyveket teszi elérhetővé tagjai számára - könyvkiadót is működtet. Egy Könyvklub ugyanis válogathat úgy a könyvtermésből, hogy aztán a tagok megbízzanak értékítéletében, egy kiadó céljai viszont teljesen mások - egy kiadónak a saját címlistáját kell építgetnie, saját olvasóközönséget kell keresnie. Így sikerült egy jellegtelen kiadóval tovább terhelni a Klub süllyedő hajóját. Hogy az elmúlt években tartozások fejében elkótyavetyélt bolthálózatról ne is beszéljünk.
Őszintén szólva, fogalmam sincs, kikből állt a Könyvklub tagsága, de érdekelne, hogy akkor ők most jól jártak vagy rosszul. Tényleg, ismer valaki egy Könyvklub-tagot? Vajon ők sírnak-e most?

5 komment

Címkék: üzlet könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tori 2006.07.24. 18:45:07

Nem sírok. Évek óta nem vásárolok tőlük. A kínálatuk is beszűkült, egy-két kivételtől eltekintve minden könyv besorolható volt a bőrkötéses ősklasszikus, rózsaszín nyálözön és ezoterikus katyvasz kategóriákba. A teherbe esésemkor rendeltem meg tőlük egy kismamáknak szóló könyvet, és a 8. hónap végén telefonáltam, hogy most már nem kell. Háromszor irattam át költözés után a címemet, mire egyszer megjegyezték, és akkor is csak az emlékeztetőt bírták postázni, hogy rég vásároltam és már kéne, de katalógust nem csatoltak. Próbáltam telefonálni, de miután negyedszer is csak kicsöngött és kicsöngött, úgy döntöttem, forduljanak fel a vonal túlsó végén. Az internetes vendégkönyvük gyakorlatilag panaszkönyv volt, mindenki a szolgáltatás színvonalának folyamatos csökkenéséről írt. Kár érte, mert a koncepció jó volt.

Cpt. Flint 2006.07.26. 13:55:10

Én egy kicsit azért sírok. Több helyen az Alexandra vette át a Könyvklub-os boltokat... hát az talán még egy kicsit rosszabb. De törzsvásárló manapság már sok könyvesboltban lehet az ember, így a kedvezményeket máshol is megkaphatja. És talán szélesebb és minőségibb kínálatból, havi kötelező penzum nélkül.

TonyCaviar 2006.07.26. 21:56:21

A Könyvklubban havi egy vagy két könyvet kötelező volt venni?

Tori 2006.07.28. 22:42:53

Eleinte asszem igen, aztán egy éven belül hatot, amit "áttolhattál" a következő évre, ha nem tetszett az azévi kínálat. Én talán 2-3 év kihagyás után kaptam felszólítást, de mint írtam, katalógust nem. Innentől úgy éreztem, a nem vásárlással egyoldalúan felmondom a tagságomat. Tényleg kár az ideáért, főleg az elején volt jó, amikor a helyi könyvmoly a lakásán lelkesedve terjesztette a könyveket, és amikor házhoz hozta a katalógust, előre örült, hogy melyik oldalról mit tud ajánlani. Hah, az ártatlanság kora...

loggol 2006.07.30. 11:51:47

Nem volt az egy rossz ötlet, csak nagyon nem sikerült. Már akkor is bukta volt, amikor a németek csinálták. Utána kitaláltak egy olyan - elvileg nem is rossz - üzleti modellt, hogy egy csoportban van egy kiadó, egy könyvklub, egy kikereskedelmi lánc (vagy 50 bolttal!), megy egy nagykereskedés. De ez valahogy nem jött be.

Két éve még nekem is tartoztak, aztán ügyeltem rá, hogy ezt nem tudják megtenni...
süti beállítások módosítása