Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Van-e ki nevét nem ismeri?

2006.07.18. 11:40 TonyCaviar

A retrohullám tényleg csodás dolgokat szippant fel a nyolcvanas évek zsebpiszkából. A tipikus általános iskolás legkeményebb drogja, a képregény is feltámadt, de most nem az elegáns, filozofikus és művészi francia vonalról beszélünk, ahol egész oldalas revelációkban halad a cselekmény, és nem is a superhero-centrikus, színes, szagos amerikairól, hanem a hatvanas években kifejlődött hazairól, ami főképp irodalmi alkotások adaptálására szorítkozott. Nyilván nem önszántából, azonban itt a kényszer értéket szült, és a Zórád Ernőhöz és Korcsmáros Pálhoz hasonló invenciózus grafikusok olyan zsánert teremtettek, ami fekete-fehérben is nagyot szólt. Most erre a legendára építve indították be az Eduárd fapados képregényújságot.

Eduárd amúgy nem pusztán egy újságnév, hanem valaki. Egy igazi karakter:  "Ki ne ismerné? Itt jár közöttünk Pesten. Minden nap találkozunk vele. Ő az, aki elgondolkozva álldogál az utcán, szórakozottan sétál a Duna parton vágyakozva nézve az elúszó hajókat, üldögél egy ligeti padon. Hozzánk tartozik. Itt él. Eltűnődtem, hogy miből? Néha kutyát sétáltat. Néha segít a parkírozó autósoknak. Volt, amikor udvariasan megállított, hogy figyelmeztessen, éppen nincs egy vasa sem. Önérzetesen biccentve köszönte meg, ha kezébe csúsztattam néhány bankjegyet, és biztosított, hogy természetesen csak kölcsönként fogadhatja el. „Tudom!”- bólintottam. Büszke kiterjedt és előkelő rokonságára. (Unokatestvére Fred, a kapitány, aki valahol a kelet-indiai tengereken hajózik a halhatatlanságba. Távoli rokona Charlie, a pamacsbajszú, sétabotos, csámpás kis ember, aki Chaplin álnéven lett világhírű. Prágában Svejknek hívják.) P. Howard állítólag látta Párizsban. De igazán Pesten van itthon. Neve van… Van-e ki nevét nem ismeri? Ő Eduárd."

Ami pedig benne van, az pont olyan, amilyennek lennie kell. Nem túl izgalmas, de azért negyedóra alatt elolvasod, nem túl megerőltető, hozza a szolidan unalmas nyolcvanas évek nyári délutánjainak hangulatát. Viszont fáj, amikor vége van. Azonnal kéne a következő. BKV-ra tökéletes olvasmány, az se baj, ha bepiszkolódik, végül is eleve fapados.

1 komment

Címkék: ajánló magyar képregény folyóirat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nero Blanco 2006.07.18. 22:05:36

Mint a lap szerkesztője, köszönöm a kedves méltatást. A kritika a mutatványszámot vette górcső alá, ám azóta már havilap lettünk, két "rendes" számot is kihoztunk. Az egyik fővonal valóban a hagyományos és sajátosan magyar, többnyire adaptációs képregények újrakiadása, a kiadó profiljából adódóan főként Korcsmáros Pál munkásságára koncentrálva: a 0. számban a Mikrotánia, az 1. óta folytatásokban az 1002. éjszaka fut.
De ezen kívül teret adunk mai magyar rajzolóknak is. Állandó munkatársunk Garisa H. Zsolt (Eduárd), Sváb József (Krampusz), Zorro de Bianco (Szivárvány köz), Pásztor Tamás (Tomster) és Pilcz Roland (Kalyber Joe). Közöltünk már két rövid képregényt Kovács Pistike legjobb haverjától, Fekete Imrétől, a legutóbbi számban pedig Vass Róbert keltette életre Nero Blancót. Az augusztusi számban Cserkuti Dávid, a szeptemberiben Fazekas Attila egy-egy képregénye következik.
A harmadik harmadban kiváló külföldi képregényeket mutatunk be, elsőként Van Hamme és Valles "családregényét", a Sörmestereket.
süti beállítások módosítása