Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Friss, meleg

2006.07.07. 12:50 TonyCaviar

Döbbenet, mennyi könyv jelenik meg nálunk hetente. Magyarok és külföldiek, klasszikusok és periférikusok. Nagy hullámban jönnek a közelmúlt és a jelen fenegyerekei, a múlt heti W.S. Borroughs (A vörös éjszaka városai) után ezen a héten kijött egy új Viktor Pelevin, A rettenet sisakja címmel, melyben chattelők egy kis közössége olyan mélyen elveszett valamiféle internetes labirintusban, hogy soha többé nem találnak ki a való világba, csak számítógépen képesek egymással érintkezni, és ennek megfelelően a szöveg is valódi chat-párbaj. Az orosz klasszikusok azért vannak, hogy ellensúlyozzák ezeket a neofita Pelevin-féléket, van is itt súly, a héten az Európa Könyvkiadó ki tudja, hányadszor kiadta Tolsztojtól a Feltámadást.

Szintén biztos kézzel válogatunk a dél-amerikaiak közül, pl. a nemrég Budapesten, a Könyvfesztiválon is tiszteletét tevő Mario Vargas Llosától, akitől a héten jelent meg a Ki ölte meg Palomino Molerót? című krimi, kis perui falu, brutális gyilkosság, másodvirágzását élő fogadósnő dús bájai. Az argentin Cortazar, a Nagyítás írója, 20 éve halott, most a L’Harmattan kiadó életműsorozattal emlékszik rá, a héten megjelent Itt és most a negyedik elbeszéléskötet a sorban. De a magyarok is támadnak, megjelent például a széles körben még nem ismert, ám annál kócosabb és vadabb Novák Valentin sokatmondó című regénye, a Magyar Rulett, melyben smároló, beszívott tolókocsis és vodkától dülöngélő, féltékeny nevelő. Másik, lassan kikupálódó, erdélyi fenegyerekünk Orbán János Dénes ezúttal gyerekkönyvvel jelenik meg, a Búbocska Ördögregény persze nyilván nem az a tipikus Pöttyös Panni, eleve ördögök közt játszódik, Búbocska még a pokol oskolájában is megbukik.
Ha valaki nem tudja elsőre belőni, mi is lehet az a toronygombirat, nem baj, legalább lehet tippelgetni. Keszeg Vilmos 17-20 századi erdélyi toronygombiratokról adott közre egy írást Egy Hiradás a’ Késő Maradékhoz címmel. És persze nem feledkezhetünk el az ősi nagy kérdésekről sem, a múlt héten kijött Alexandriai Kelemen uszkve ezernyolcszáv éves bestsellere, a Protreptikosz – Buzdítás a görögökhöz. A rabszolgának indult, athéni születésű Titus Flaviust Kelement felszabadítójáról nevezték el Flaviusnak, majd Alexandriában alapított filozófiai iskolát, innen az Alexandriai jelző. Munkásságában a görög filozófia és a Biblia tanításainak összeegyeztetésével próbálkozott, felvillantva a lehetőséget, hogy a klasszikus görög filozófusok esetleg ismerték Mózes és az apostolok iratait.

2 komment

Címkék: ajánló könyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liv 2006.07.07. 13:18:32

"A rabszolgának indult, athéni születésű Titus Flaviust felszabadítójáról nevezték el Kelemennek"

Itt valami gubanc van a nevek körül :)
A Titus Flavius az echte római név, s ahogy ez szokás volt, ezt kapta meg a felszabaditott rabszolga, aki a név harmadik elemeként megtartotta az eredeti nevét - ezek szerint a Clemenst.

TonyCaviar 2006.07.07. 13:44:18

csak kiváncsi voltam, figyeltek-e:) sorry
süti beállítások módosítása