Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Érzelmek zongorán, a vastenger alól

2006.07.03. 17:48 .:sz-b:.

A brit popsajtó azon aggódott nem is olyan régen, hogy most akkor folytatja-e a Keane, az új reménység, akiknek a bemutatkozó albumát az év lemezének választotta 2004-ben a Q magazin, avagy nem. Nem bírták a hirtelen jött sikert tudniillik. Aztán csak összeszerelték a második albumot, az Under The Iron Sea-t, úgyhogy a brit popsajtó fellélegezhetett, van miről megírni, hogy ugyanolyan, mint az előző. Vagy hogy jobb. Vagy hogy az ifjú titánok karrierjében épphogy szükséges volt egy ilyesfajta döccenő.

A Keane-t első lendülettel sokan Coldplay-imitátor zenekarnak titulálták, biztos mert ebben is előre van tolva a billentyű (pontosabban ebben csak billentyű van a dob mellett, de ezt nehéz lenne megmondani, annyira tele van pakolva a zene, és megggyőző torzítottgitár-hangokat is produkálnak néhol). Most pár hete azonban Tim Rice-Oxley dalszerző-billentyűs méltóképpen egyenlített: mintegy mellékesen megemlítette az Irish Timesnak, hogy eredetileg Coldplaynek hívták őket, de túl depresszívnek találta a nevet, ezért inkább odaadta egy főiskolai ismerősének, akit Chris Martinnak hívtak. "Azt hiszem, még mindig használja" - tette hozzá. Hogy micsoda firmák ezek az angolok!

Ennyit a Coldplayről, a Keane zenéjét úgyis sokkal inkább a gyökerek határozzák meg, mármint a saját gyökerei, amikor tíz éve U2-, Beatles- és Oasis-feldolgozásokat játszottak Sussexben, ezek a hatások ugyanis nagyjából a mai napig megmaradtak. Az első kislemezes számot, az Is It Any Wonder?-t feltűnés nélkül lemezre vehette volna a U2, a másik két zenekartól eredeztethető hatások is megszámlálhatatlanul számosak, ezzel együtt mégsem valami invenciótlan zenekarról van szó, sőt, nagyon kevesen tudják azt a lírai húzást hozni, amit ők jópár számban. (Ebben néhol még a Coldplayt is verik, bár lehet hogy csak azért mondom, mert a Coldplayt nem igazán bírom.) Felismerhető hangzás, összegzés és továbblépés, ahogy kell.

Az tehát nem csoda, hogy ismét a Keane került a legújabb britpophullámmal kapcsolatos érdeklődés középpontjába (na jó, egyik középpontjába, képzavar még úgyse volt ebben a posztban), mert tagadhatatlanul kitűnnek a mezőnyből, már csak az énekes Tom Chaplin pirospozsgás ábrázatja miatt is. Én ugyan nem estem hanyatt felelőtlenül, mert a túl sok érzelmes nyavalygás egy idő után megfekszi a gyomrom, és azért abból is van itt bőven, de érteni vélem, miért szeretik annyian.

5 komment

Címkék: zene pop brit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szweety 2006.07.03. 18:24:20

Az úriember, Rudolf, nyilván, alter-ego. A regény, az alter-ego jóvoltából, heveny reklámkampánynak örvend. Az eddigi kritikák úgy szóltak, hogy ez egy regény, az alter-ego szerint: a legjobb magyar regény. Mit neki Eszterházi, Nádas, Kertész stb.
Végre valaki, aki leírta a nagy nyilvánosság előtt: ez nem egy regény. De azt nem írta, hogy mi. Ebben segítenék: ez egy kórkép.

.:sz-b:. 2006.07.04. 10:03:33

ezt szerintem nem ide szántad, átrakom a másik bejegyzéshez, bár nem értem, ki az a Rudolf

Szőrös 2006.07.04. 15:11:32

tök igazad van a Keane-nel, csak ezt a britpopozást fejeznétek már be ti magyar zeneszakértők, mert olyan már 1996 óta nem létezik!
en.wikipedia.org/wiki/Britpop
Vagy nálad a SOAD grunge zenekar? A Basement Jaxx meg acid? És a Led Zeppelin meg beat? Na kb. ekkora baromság britpopozni 2006-ban

.:sz-b:. 2006.07.04. 15:47:09

Kedves Szőrös, végigolvastad? A Third Wave Of Britpopig? :)

Szőrös 2006.07.05. 16:36:50

ja, de azt a kutya nem használja, max te fogod :) bátran kezdj el indizni, úgyis az lesz az új drumandbass
süti beállítások módosítása