Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kispálos életérzéslemez a 30Y-tól

2006.06.29. 18:01 vb

Ellen akartam szegülni valamennyi eddig hallott előítéletnek, és azzal kezdeni, hogy a 30Y zenekar „Csészényi tér” című első lemeze kicsit sem Kispál-parafrázis - főleg, hogy még Lovasi András is ezt hangoztatja -, de meghallgattam, és az.

Ha elnézőek akarunk lenni, mondhatjuk, hogy a huszonöt-harmincasoknak becsült zenekartagok sok Kispál-koncertre jártak, és ott alaposan inspirálódtak a művészektől. Ha nem akarunk elnézőek lenni, akkor azt is mondhatjuk, hogy egy egyéni megoldásokkal felturbózott tribute albumról van szó.

Csak néhány egyezés a nagy előképpel: a melankolikus témaválasztás, a Lovasi által nélkülözhetetlen enjambement-ok, és a helyet jelölő –ban/-ben helyhatározórag laza cseréje az irányt jelölő –ba/-be-re.

A szöveg életérzéseket ragad meg, néha kicsit kispálosan: „Csúnya fiúk kosaraznak a szakközép udvarán”, néha eredeti-vicces-punnyadtan „mert minden ember azt akarja, hogy tovább élhessen másba, és hogyha ő jó volt, akkor a fia is jó legyen az ágyba”, de van ilyen modern hasonlat is: ”Valahogy nem volt részem benne, hogy a szívemet úgy üsse ki a lány, mint a karterdoktor a Vészhelyzetbe” Az énekes alapvetően olyan szónokosan britpopos, néha kicsit a korai D. Nagy Lajost idézi, de összességében kellemesen hallgatható.

Mint ahogy az egész lemez az, a negyedik szám például kifejezetten rádióbarát. Sőt, ha nem létezne a Kispál, egész jó kritikát lehetne írni róluk, így viszont nem telik többre három és fél pontnál. De aztán az is lehet, hogy semmi közük a Kispálhoz, Pécsett a mediterrán mikroklíma egyszerűen ezt hozza ki az ott élőkből.

4 komment

Címkék: zene magyar pop rock

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eraserhead 2006.07.09. 09:45:40

"Pécsett a mediterrán mikroklíma egyszerűen ezt hozza ki az ott élőkből." Nem! Nagyon nem!
Ennél csak jobb együttesek vannak, tele fantáziávalés új ötletekkel. Körül kell nézni.
A 30y egy szar copy-paste zenekar akik a kispál sikeréből élnek meg. És Pécsett jómagamnak és a város "zenét hallgató lakossága" nagy részének már rohadtul elegük van belőlük!

domedome 2006.07.22. 23:22:51

Hasonlít a Kispálra igen. Visszakérdezek: És?!?!?!
Én az elnéző vélemény mellett tartok ki mindenképpen, hiszen melyik zenekar nem "inspirálódik" a másiktól? Ki többet, ki kevesebbet. Hány zenekarra lehet mondani, hogy ...-es, vagy ...-os? Ami régi abból jön az új. Formálódik és változik. A 30Y szövegszerkesztése és hangulata hasonlít mindössze Lovasi bandájához. Hasonlít, de más, sajátos változatban jeleníti meg a mondanivalót. Lovasinak van stílusa, és a 30Y-nak is. A kettő közel sem egyezik.
Akárkiakármitmond nekem tetszik!

koko 2006.09.25. 18:33:27

hello mindenkinek annyi lenne a véleménywem hogy a 30y nak zeneileg semmi köze a kispálhoz,szövegben viszont igen de szerintem ebben semmi kivetnivaló nincs,mindenki kap valahonnan inspirációt,meg minden.a zene teljesen más nem lehet összehasonlítani és szerintem nagyon jok.pá

WeeWee 2009.02.25. 21:21:23

nem mindegy, hogy hasonlít a kispálra vagy nem ... a zaza megmondta Magyarországon csak a kispált meg a tankcsapdát ismerik és mindenkit bekategorizálnak wmeikbe...
Keveritek a szezont a fazonnal
süti beállítások módosítása