Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Gazdátlan passz

2006.06.27. 10:10 TonyCaviar

Vajon mi lehet a titkos kapcsolat a magyar irodalom és a futball között? Az nem titkos, hogy az Esterházy öccse focista, meg már nem is az, noha az Esterházy még író. De miért van az, hogy az átlag magyar író kb. úgy focizik, mint egy jó negyedosztályú? Mintha gimi óta abba sem hagyta volna. De akkor mikor volt ideje belezülleni az íróságba? Miért van az, hogy a magyar írók focicsapata általában megveri más népek írócsapatait, már ha egyáltalán képesek összehozni efféle válogatottat? Az oroszokat valamikor a kilencvenes években 12:1-re verték Franciaországban, Viktor Jerofejev, orosz író meg is írta egy méltatlankodó novellában (a Férfiak című kötetben), melyben gyakorlatilag lefasisztoidozta a magyar írók játékát. Nem igazán tud veszteni. Legutoljára Bécsben járt a magyar írók válogatottja. „A szimpatikus osztrák íróknak nem volt esélyük.” – meséli Darvasi vicces tudósításában.

Mindezt csak ízért írtam ide, hogy bebizonyítsam, hogy egyáltalán nem erőltetett közönségsiker-hajhászás, ha a VB idejére több író is focis témájú könyvet időzített. Darvasi A titokzatos világválogatott-ja azonban nem friss írás, hanem korábban megjelent focis témájú szövegek válogatása. Darvasi minden írása egy kicsit túl erős ahhoz, hogy nyugodtan el lehessen olvasni, még ezek a tárcák is. Vadítóak, meg megrázóak, és sosem tudnak csak a fociról szólni, előbb-utóbb mindig az élet lesz belőle. Ez baj. Én a focit, mint játékot szeretem nézni, de A titokzatos világválogatott – noha pikolónyi kis szövegekből áll - nem képes megmaradni a játék egyszerű színei és formái közt, folyton túlszalad, és nekünk szegezi a súlyos kérdéseket. Ön például mit tenne, ha tizenegyest kellene rúgnia egy már amúgy is megnyert meccsen, de amikor ott helyezkedik, az ellenfél kapusa odajön, és könnycseppel a szemében megkéri rá, hogy ne rúgja be? Hogy maguk már úgyis megnyerik, de neki az élete függ ettől.

Darvasi László: Titokzatos Világválogatott
Magvető, Budapest, 2006
2290 Ft

2 komment

Címkék: könyv magyar irodalom beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonne 2006.06.27. 12:52:48

Darvasiban az a szép, hogy mindenből az életet hozza ki, szóval inkább 5-öt érdemel. Aki pedig németül olvasná szívesebben, annak örömhír, hogy máris elérhető: www.suhrkamp.de/titel/titel.cfm?bestellnr=45765 (amazon.de-n kapható).

Beyonder 2006.06.27. 15:52:20

Darvasinak ilyen stílusa, miért pont a focis témájú írásai lennének kivételek?

5/4
süti beállítások módosítása