Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A szentimentális portugálok lelke

2006.06.10. 06:34 Albert gazda

Joana Amendoeira azt mondta, hatodszor jött el hozzánk énekelni, én azonban most hallottam először őt. Mindenekelőtt, mert addig nem hoztak különösebben lázba a portugálok, amíg tavaly decemberben borügyekből kifolyólag - három nap alatt - végig nem rohantam az országon, Lisszabontól Portóig. Akkor viszont beléjük zúgtam üstöllést. És nemcsak a Taylors portóija meg Luis Pato vörösbora miatt. Ha már így alakult, meg jegy is került, ott volt a helyem péntek este a Jövő Házában.

A fado mint műfaj kétszáz éves, vannak arab, brazil meg egyéb gyökerei, elnevezése pedig a lexikonok szerint a fátum, avagy sors kifejezésre utal, úgy formailag, mint tartalmilag. A portugálok azt tartják, ez a zene fejezi ki a legplasztikusabban az ő szentimentális lelki világukat, legalábbis ezt fejtegette egy ember - talán a nagykövet; ezt nem tudni biztosan, mert nem mutatták be -, ünnepélyes, ugyanakkor dicséretesen rövid bevezetőjében.

Hajlamos vagyok feltételezni, hogy nem az összes, hanem főként a szentimentális portugálok lelki világát fejezi ki tehát a fado, bár az sem kizárt, hogy minden portugál szentimentális. Ez meglepne kissé.

A szimpatikus Joana - akinek különleges tehetségét már 12 éves korában felfedezték - két szám közt elmesélte azt is, hogy van szomorú és boldog fado. Sőt kiderült, hogy olyan is, amely egészen konkrétan a szentimentalizmus színeit ecseteli. Benyomásaim szerint az a lényeg, hogy az énekes érzékkel egyensúlyozzon az érzelmesség és az érzelgősség között. Ez péntek este simán összejött, holott gyertya is gyújtatott a színpadon, mindjárt az elején, és égett a végéig. Ezen túlmenően szóba sem jött más sallang. Állt az énekesnő, énekelt, és ülve pengetett mögötte három különféle - portugál, spanyol és normál akusztikus - gitáros, szépen, finoman, ha kellett, dinamikusan. Semmi show.

Lassulós zene ez, és mint minden népzene - vagy néphez közeli zene -, elég egynemű. A vájatlan fülűek számára első nekifutásra minden dal egyformának tűnhet - gondolom, mert a fülem fadóilag vájatlan, és nekem egyformának tűntek. Persze tetszettek így is, igaz, ahhoz, hogy teljesen szinkronban legyek, időre volt szükségem. Ahogy telt-múlt, egyre inkább kezdtem érzékelni, szétszálazni az árnyalatokat. Ezzel együtt az elejétől jól éreztem magamat. Joana Amendoeirának gyönyörű, elképesztően tiszta hangja van. Annyit mondok: amikor több-kevesebb sikerrel énekeltetni akarta a publikumot, én azt szerettem volna, ha igyekezete kudarcot vall. Nehogy má' a zümmögéssel-dörmögéssel kimossák a fülemből, ami visszhangzott benne jól.

Joana gondoskodott bónuszról is. Először is gratulált Rúzsa Magdinak, aki a Megasztárban érzékenyen énekelt fadót. Másodszor tisztelgett Presser Gábornak, és elénekelte magyarul az Ünnep című dalt, noha sajátosabb kiejtéssel, de szárnyalóbb hangon, mint Zorán anno decibel. Harmadszor a ráadás ráadásában felcsendítette még a Ha én rózsa volnék kezdetű opuszt is. A közönség elolvadt. És jött a végén a sztending ováció. Szerintem megérdemelten.

Szólj hozzá!

Címkék: zene koncert fado portugál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása