Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

2006-os vb-kalauz: mindent bele

2006.05.30. 00:02 tszenesi

Egy jobb felső sarokba csavart szabadrúgásnál, egy pimaszul sarkazott gólnál, egy felszabadító rúgásnak szánt öngólnál is többet érhet egy érdekes adat. Gyors keresés a Google-on és megtudjuk, hogy mi a kedvenc étele Martin Feichtingernek, az osztrák második ligás Schwanenstadt csereközéppályásának, melyik észt bajnokin született minden idők balti nézőcsúcsa, mi jutott először Roberto Baggio eszébe az 1994-es világbajnokság döntőjében kihagyott tizenegyese után.

Mintha az internet kínálta bőséggel nem tudna mit kezdeni a 2006-os Vb-kalauz szerzőpárosa. (Igen, kell a kötőjel a könyv címében, nem úgy, ahogy a címlapon látható. A korrektorunk ugyanakkor boldogan fedezte fel, hogy egy ennél jóval cselesebb kifejezés – az UEFA-kupa-mérkőzés – jól szerepel a könyvben.) A sportújságírás még nem jutott túl a pozitivista korszakon, adjatok egy szilárd tényt, és kifordítom sarkaiból a világot.

A szerzők fogták azoknak a játékosoknak a listáját, akiknek esélyük volt kijutni a világbajnokságra, beütötték nevüket a Google-ba, és az információkat néha gondolkodás nélkül beleírták a könyvbe. Az életrajzok így nagyon egyenetlenre sikerültek; a 13-szoros koreai válogatott Cso Dzsedzsinre például másfél sort szántak, miközben 10-szeres válogatott társa, Bek Dzsihun nyolc sort kapott, még azt is megtudjuk, hogy lakásuktól húsz kilométerre lévő speciális általános iskolába járt.

A 2010-es könyvben – 1994 óta minden világbajnokságra kiadják a Kalauzt – érdemes lenne valami sorvezetőn gondolkodni. Írják oda az összes játékosnál, hogy otthonától hány kilométerre volt a suli, vagy hanyagolják ezt az információt. Érdemes lenne mindenkinél felidézni, mondjuk, a pályafutás legszebb pillanatát, legnagyobb kudarcát, játékának jellemzőit, de ezen gondolkozzon inkább a szerzőpáros.

A könyv gyors megjelenése miatt olyan játékosok maradtak ki, akiket Dénes Tamás és Rochy Zoltán nem válogatott volna be, a szövetségi kapitány viszont igen. Sven-Göran Eriksson például elkövette azt a merényletet, hogy a 17 éves csatárzseni Theo Walcott-ot (na jó, június 9. után majd meglátjuk, tényleg akkora zseni-e a srác) beválogatta, kihagyta viszont a könyvben szereplő Shaun Wright-Phillipset. Talán nem lenne olyan nagy baj, ha egy ilyen, a tévénézőket (és a sportriportereket) kiszolgáló könyv nem egy hónappal, hanem csak néhány nappal a világbajnokság nyitómeccse előtt jelenne meg, vagy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel kell megbeszélni, hogy a kapitányok május 15. helyett már április közepén hirdessenek keretet.

Dénes Tamás és Rochy Zoltán könyvét minden hibája ellenére ajánljuk a focit szeretőknek, én például kifejezetten sajnálnám, ha nem nyúltam volna le a szerkesztőségi példányt, mégiscsak van abban valami bizsergető, ha tudjuk, hogy az iráni Mehdi Vaezi csapatát a teheráni autógyár szponzorálja.

Dénes Tamás – Rochy Zoltán: Vb kalauz 2006. A XVIII. Labdarúgó világbajnokság könyve
Poligráf Kiadó, 2006
2222 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása