Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Szuper-Ladó

2006.05.29. 00:02 TonyCaviar

Mért nem van az, hogy vasárnap délelőtt a nagymamák fodros ruhácskába öltöztetik a serdülő kis unokáikat, az évszakhoz illő virágfüzérrel díszítik szőke loknijaikat, és az egész család együtt indul a templomba a verőfényes, harangzúgásos főutcán? És miközben a sétatér a könnyű csézák csattogásától hangos, a család feje ékes mondatokban mesél, kicsik és nagyok figyelmét felhívva az épp aktuális ünnep jelentőségére? Hogy miért, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a tradíció úgy, ahogy van, kiment a divatból. Passzé. A tradíció pillérei, az ünnepek is kimentek a divatból. Kit érdekel ma már Péter székfoglalásának ünnepe, vagy a sarlós Boldogasszony, nem is beszélve Mária Szent Nevének, vagy Mária Hét Örömének ünnepéről. Kozák Péter lexikográfus Csízió című könyve pedig mintha csak egy ilyen képzeletbeli világnak íródott volna.

A kötet saját bevallása szerint az év minden napjára érdekes olvasmányt kínáló naptár és lexikon. De hát ki lesz az, aki az év minden napjának egy bizonyos órájában leemeli a Szentek Élete mellől a Csíziót, hogy némi elmés muníciót gyűjtsön az aznapi nap történelmi, tradicionális jelentőségéről?

Miközben eszünkben sincs ennyivel elparentálni ezt a műveltségforrást, úgy érezzük, hogy fogantatásának fő ihletője a nosztalgia, amit amúgy a könyv megjelenése – remek kis tanulmány a nyomtatás őskorának hangulatában – messzemenőkig alátámaszt. A Csízió szó eredetileg kalendáriumot jelentett – az ünnepnapok mondókaformájú listáját, később népszerű ismeretterjesztő leírást. Kozák Péter népszerű, ismeretterjesztő kalendáriumot írt: sorba vesszük az év napjait, keresünk egy híres történelmi névnapost, annak részletesen megismerkedünk az életével, tetteivel, és ha közben felmerül valami, amit talán nem mindenki tud, azt is kifejtjük. Így tulajdonképpen szimpatikus, hogy mélységgel rendelkező műveltséget szerezhetünk, ám a tudásanyagban való alábukás iránya néha kicsit önkényesnek tűnik. Szerintem a könyv leginkább egyfajta szuper-Ladó utónévkönyvnek használható; az utónévkönyvek kínálta fél-információk és tévedések tisztázására pompás lehetőséget ad. És ha már itt tartunk: maguk a kis értekezések világosak, pontosak és érdekesek. Biztos, hogy mindenki megtud valami újat a saját nevéről. Kivéve persze a Dzseniferek, Vanesszák és Kevinek, szegények.

Kozák Péter: Csízió
Enciklopédia Kiadó
2006 Budapest
3500 Ft

3 komment

Címkék: könyv magyar történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joker 2006.05.29. 09:35:46

A magyar nyelv megerőszakolása a "miért nem van az" kifejezés. A "nem van" kifejezésre van egy magyar szó, ez a "nincs" néven ismert. A szerző figyelmébe ajánlom a magyar nyelvtankönyvet is az utónévkönyv mellett.

szobatudos 2006.05.29. 10:45:06

Kedves TonyCaviar,

Sarlós Boldogasszony ünnepén az egyházközségünkben népes közösség szokott összegyűlni, minthogy róla van elnevezve a templom. És nem feltétlenül úgy néznek ki, mint ahogy kissé gúnyos irásodban irsz.

Ami pedig a tradició térvesztését illeti, abban volt egy kis szerepe a kommunista diktatúrának, khm. Tudom, ez Nyugaton is bekövetkezett, komcsik nélkül is, de idehaza ez azért jelentős tényező volt. Ajánlott irodalom: Tomka Ferenc Halálra szántak, mégis élünk c. könyve.
süti beállítások módosítása