Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble: Contemporary Gregorian

2006.02.17. 22:25 .:sz-b:.

Mi másra gondoltunk volna, amikor hallottuk, hogy Dés László kortárs gregorián lemezt adott ki, mint hogy a) a neves filmzene- és dzsungelkönyve-zeneszerző egy elborult pillanatában konkrétan gregorián zene komponálására adta a fejét; b) hogy megpróbálkozik a gregorián zene poppiacra vezetésével, mint már oly sok rossz emlékű produkció? Szerencsére nem erről van szó, egy kísérleti, ám fogyasztható dzsesszlemez született, melyen gregorián énekművek és azok dzsesszes "továbbgondolásai" szerepelnek. Úgy kell elképzelni, hogy a Voces4 énekegyüttes előadja mondjuk a Te laudamus Domine című 14. századi milánói ambrozián éneket, mely a mennyben trónoló Urat és Krisztust dicsőíti, aztán amikor befejezték, Dés és a Balázs Elemér Quartet folytatja modern dzsesszel.

Arra azért vigyáztak, hogy se a középkori énekek, se a dzsessz-számok ne riasszák el az átlagos zenehallgatót, szóval nem igényel különösebb erőfeszítéseket a szokatlan zenei párosítás. A vastag cd-füzet kínzó információéhségünket is csillapítja: Ön például eddig biztosan úgy tudta, hogy a sziléziai Thomas Stoltzer, aki a magyarországi reneszánsz utolsó zeneszerzője volt a mohácsi vész előtt, Nagy Lajossal együtt fulladt a Csele-patakba, pedig ez nem igaz, az Ave maris stella című motetta szerzője egy németországi jeges folyóban lelte halálát.

2 komment

Címkék: zene magyar dzsessz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabagy 2008.02.18. 22:46:26

Kínzó információéhségedet még csak azzal csillapítanám, hogy manapság már minden hatodikos tudja, miszerint ha mohácsi vész, akkor II. Lajos, nem pedig Nagy Lajos - a kettő között van mintegy másfélszáz év. Budapest-Bukarest-probléma, ha érted, mire gondolok...

.:sz-b:. 2008.02.18. 22:57:13

De a fuzetben Nagy Lajos van, erre akartam utalni, bar igaz, hogy elegge esetlenul.
süti beállítások módosítása