Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Ízléses erotika

2006.12.18. 11:22 TonyCaviar

Nincs mese, most már a karácsony kitölti a látóteret, a könyvet is már csak úgy nézzük, kinek lehetne megvenni ajándékba, sőt a kiadók is úgy nézik, minél inkább ajándékba való könyveket mutassanak, hogy legyen kedvünk megvenni, a legtöbb kiadó ilyenkor keresi meg az egész éves jövedelme háromnegyedét, úgyhogy az ő kedvükért mostantól karácsonyi könyvek következnek. Itt van mindjárt az egyik legkövérebb falat, az Amerikai Autók, tökéletes ajándék a gépkocsik rajongóinak csakúgy, mint esztétikai/formatervezési érdeklődésű rokonnak, de annak is, aki semmi iránt nem érdeklődik, viszont úgy gondolja, hogy a dohányzóasztalon heverő színes könyvek lapozgatása az unatkozás stílusos módja.

Egy ilyen hálás témát sok irányból lehet megragadni, a Matt DeLorenzo által jegyzett szöveg intelligens és informatív, nem ragad le az autóipar bennfentességeinél, szélesebb összefüggésbe helyezi az amerikai autógyártás sorsát, gazdasági, történelmi összefüggéseket villant fel. És követhetővé teszi a jellegzetes formai megoldások evolúcióját. Ezek ma már mind fontos részei az autótervezésnek, és olyan természetesek, mint az emberi arcon az orr, de, mivel itt gépekről van szó, egyszer pl. a gömbölyödő, krómozott hűtőrácsot is feltalálta valaki, és az aztán gyökeret vert a hagyományban. Míg más dolgok meg kihaltak, mint pl a harmincas években gyártott helyes csepp-alakú kisbusz-széria, a Scarab, pedig praktikus volt, csinos, a közönség valahogy nem volt rá vevő. De emellett az expresszív, fura és szép autópofák egész tárházát találjuk a könyvben, a vak delfintől, a seggarcún át a klasszicista ravatalig. Ja, és a döbbenetes gonosz Stephen King-i karaktert megtestesítő Plymouth Prowlerig, ehhez az 1997-ben gyártott koncepciózus retro-autóig.

De azért a legjobban mégis lapozgatnivalóként működik a könyv, mert tele van gyönyörű, nagyalakú fotókkal, olyasmi, mint egy playboy, meztelen borotvált autókkal, csak a gépjárműveknek ez sokkal jobban áll, sírnivaló szépen csurranó fényekkel a csúcsfényezett hajlatokon. Meg azok az elvékonyodó meggypirosak, csak azokat tudnám feledni. Szóval itt az ízléses autó-erotika netovábbja, néha már túlzás is, mint az ízléses erotika általában, de lehet, hogy ez csak a hűtőrácsokban és sárhányókban kifejeződő amerikai néplélek tolakodó közvetlensége.

Matt DeLorenzo: Amerikai Autók
Fordította: Nincs feltüntetve
Alexandra KIadó, Pécs, 2006
7990 Ft

1 komment

Címkék: ajánló könyv usa karácsony

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

str 2006.12.21. 15:31:56

"meztelen borotvált autókkal" ;)
ezt megvenném magamnak, ha lenne pénzem. küldjetek. vagy küldd el a könyvet, lécci. ok?
süti beállítások módosítása