Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Troppauer Hümér Kolozsvárról

2006.10.19. 12:07 TonyCaviar

Az Alexandra kiadó nem régóta foglalkozik kortárs magyar irodalom kiadásával, de azóta komolyan veszik a feladatot, és akkora keménytáblás kötetben hozták ki például Orbán János Dénes összes írásait - verset, prózát vegyesen -, amekkora azelőtt csak a Petri Györgynek járt. Én rajongok a költészetért, de az egész napot tonettszékek nádazásával töltöttem, és Eleket kértem meg, dolgozzon inkább ő. Elek posztja.

Ugyan, ki ne hallott volna a fiatal erdélyi írókról, akik vagányok, isznak, habzsolják az életet, bográcsból szürcsölik a gulyást, és mindig jól megmondják az anyaországnak, hogy hova menjen, és jól is teszik, és van köztük néhány sugárzó tehetség, na és az egyik ilyen nagy tehetség a fiatal erdélyi írók törzsfőnöke, Orbán János Dénes.

Más szóval Ójédé. Mert a bennfentesek csak így hívják. És amikor a bennfentesek kimondják azt, hogy Ójédé, akkor mindig nagyon lazásan, borostás-felvilágosultan néznek, olyan ember módjára, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy a költészetnek semmi köze a Szépséghez meg az Igazsághoz, ezt csak a romantikusok találták ki, és hogy a seggbedugás kengurupózban ugyanolyan legitim témája a költészetnek, mint, teszem azt, a liliomok, a leánykák meg a Lórelájok. Orbán János Dénes tényleg átütően tehetséges, unokáink – azok legalábbis, akiket nem egyházi intézménybe íratunk be – tanulni fogják az iskolában. Igaz, hogy ez a tehetség azt is jelenti, legalábbis így ránézésre (az íróasztalfiókja tartalmát nem ismerem), hogy minden bekerül a köteteibe, az is, aminek nem kéne. Nem a csúnyánbeszélős versekre gondolok, hanem inkább azokra, amik olyanok, mintha egy gimnazista egy az egybe átírt volna egy untig elemzett verset valami viccesebbre. És úgy tűnik, Ójédé viszonya a kultúrához valahonnan innen fakad: a kiindulópont nála a paródia, és erről az ugródeszkáról aztán nagyon messzire tud jutni. Néha meg sehova sem. De ez nem számít, a legtöbb nagyon jó költő szinte mást sem írt, csak rossz verseket, meg néhány nagyon jót. Orbán János Dénes is ilyen.

Orbán János Dénes: Tragédiák és cipők - egy évtized írásai 1992-2002
Alexandra Könyvkiadó, Pécs, 2006
2999 Ft


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló vers könyv magyar irodalom erdély

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása