Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Magyar Tudományos Imperializmus

2006.08.01. 13:00 TonyCaviar

A magyar szocialista autógyártás, vagy talán konkrétan az Ikarus megbocsájthatatlan mulasztása, hogy a maga idejében nem küldött felfedező kedvű mérnököket világkörüli útra, a Tátra Autógyárhoz hasonlóan, mely a két mérnököt, Hanzelkát és Zigmundot megbizta a világ körül-autózásával közvetlenül a második világháború utáni években. Pedig nálunk aztán volna hagyománya a világutazásnak, bárki tud mondani olyan neveket, mint Kőrösi Csoma Sándor, Teleki Sámuel, Vámbéry Ármin, és így tovább, pedig ezek csak a legnagyobb sztárok, a hátérben ott vannak azok a kevesek által ismert, ám annál lelkiismeretesebb és jobb tollú rendszerező elmék, akik a magyar imperializmus vaktöltényével töltött puskával a vállukon fedezték fel Afrika és Ázsia legeldugottabb bugyrait.

Az Amerikától Óceániáig című kötet józan döntéssel a XIX. századra szűkíti a közzéteendő magyar utazók útleírásait, és tőlük is csak részleteket közöl. Így ugyan lecsúszunk a középkor mitikus magyar hittérítőjéről, Eskandeli Mátéról, az Írországba zarándokló és a poklot megjáró Tar Lőrincről, a XVIII század magyar hittérítőiről, akik a Távol-Keleten terjesztették az igét, és az igazi vaktöltényes-imperialista pisztolyhős Benyovszkyról, aki Madagaszkárt gyarmatosította, majd vevőt keresett rá.

De az igazi XIX. századi felfedező a tudományos eredményekért utazik, melyeket aztán haza is küld a Magyar Tudományos Akadémiának. Sokuk „nemcsak az általános, hanem a különösen a hazai tudomány érdekében” utazik, amin azt kell érteni, hogy a magyarok őseredetét kutatják, és a kietlen földeken élő finnugorokat, vagy esetleges még régebbi rokonainkat látogatják. Reguly Antal az eltűnőfélben lévő Vogulokról számol be 1864-ben, akik iramszarvassal vadásznak evetkére, de a vadászaton és a halászaton kívül minden más munkára lusták.
A magyar őshaza felkutatásának szentelte életét Kőrösi Csoma Sándor, aki messzebre tekintett, mint a többi óhaza-kereső, és meg sem állt Tibetig, ahol öt évig láma-kolostorokban élt. Kőrösi meg volt róla győződve, hogy a magyarok erről a vidékről származnak és a hunok rokonai, és miközben éveken át gyűjtötte elméletéhez a bizonyítékot, elkészítette az első tibeti szótárt, de a kötetben nagy csalódásomra csak egy ősi tibeti szerzetes általa lefordított aforizmagyűjteményét találjuk.
Orbán Balázs az édeni, sértetlen Bejrútról ír, és Libanon történetét foglalja össze ízes nyelven, a fél lábára béna vándor, Vámbéry Ármin, Reguly-val ellentétben nem hitt a finnugor eredetben, Kőrösivel ellentétében nem hitt a tibeti-hun eredetben, ő meg volt győződve arról, hogy a magyar török eredetű nép, ezért Közép-Ázsiában és Perzsiában vándorolt. Oszmán efendinek öltözve, inkognítóban járta a karavánutakat, és titokban jegyzetelt. A kötetben olvasható részlet a rongyos Teheránt, és képmutató lakóit írja le, nem épp elfogódott szimpátiával.
És akkor még jön Zichy Jenő tudósítása Mongóliából, Lóczy Lajosé Kínából, Gubányi Károlyé Mandzsuriából, Stein Aurélé Közép-Ázsia sivatagjairól, Lendl Adolfé Isztambulból, Germanus Gyuláé a harmincas évek Mekkájáról, Baktay Erviné Indiából és ez még csak Ázsia volt.

Az antropológiai leírások gyakorlatát gyakran meghaladó szellemes beszámolók mindvégig izgalmas nyelvi kalandot jelentenek, és a messzi tájak méltatása közben óhatatlanul is fel-felvillan a korabeli magyar szellemi táj, melynek fényében utazóink az akkor még hatalmasnak tűnő világkultúrát szemlélték.

Amerikától Óceániáig
szerkesztette: Dornbach Mária
Park Könyvkiadó, Budapest, 2006
3900 Ft


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása