Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A sziklakápolna démonai

2006.07.12. 14:45 TonyCaviar

A magyar nyomtatott kulturális sajtóból fájón hiányzik a radikalitás. Nincsenek már fénymásolt, beszólogatós punkmagazinok, se röplapok, egy vacak manifesztó nem terem mostanában. Nyilvánvaló, hogy ezt a hiányt kívánja pótolni a ROHAM agresszív fantasztikus magazin. Ám, míg az imént hiányolt kultúrgyomnak semmiféle érzéke nem volt az irodalmi minőségre, a ROHAMban meglepően olvasható, érdekes írások vannak. Én elsőre képregényújságnak néztem, már a borító is igen erős képileg, lesír róla, hogy nem egy ráérő bölcsész tervezte két HÖK-pályázat között. És amellett, hogy többek között valóban képregényrajzolók szerkesztik, van is benne képregény, de inkább csak illusztrációképpen – hogy dinamizálja az olvasáshoz nem szokott, ám az agresszivitásban annál érdekeltebb célközönséget.

De most ez olyan, mintha lehetne tudni, ki a célközönség, mert ez valami jól belőtt réteg-marketing-akció volna. Pedig az egészben az a legszimpatikusabb, hogy semmiféle marketinges, vagy eladhatósági szempont nincs – csak tartalmi koncepció. A szerkesztők abban a meggyőződésben válogatják a szövegeket, hogy a fantasztikus irodalom nem a zsánerírók kizárólagos felségterülete, hanem sokkal inkább tudatállapot vagy gondolkodásmód, amit bárki gyakorolhat, viszont nem mindenki tudja elég jól megírni: a dörzsölt fantasy-írók az idétlen törpéikkel és mágikus pallosaikkal például nyilván nem – ők ebbe az újságba sose jutnának be. Ellenben bejutnak kevésbé ismert, írni mégis tisztességes szinten tudó, apokalipszisben, buborékvalóságokban, és a legkülönfélébb zaftos neurózisokban gondolkodó írók.

Azzal azért nem ámítanék senkit, hogy az amúgy kellemesen soványka – és ingyenes – újság hasábjain kizárólag kiváló szövegekkel fog találkozni, de amit kapunk, abszolút vállalható. Ott van például László Zoltán Az E című szövege, teljesen épkézláb és olvasmányos apokalipszis-tanulmány az egyénenként huszonnyolc másodperc alatt eltűnő emberiség végnapjaiból budapesti helyszínnel. Ez a szerkesztőség egyik jól behatárolható érdeklődési területe – az erős hazai fantasztikum nyelvi megteremtése, ami nem támaszkodik folyton az agyonszopogatott angolszász nevekre, szakkifejezésekre, hanem saját nyelvérzékből új szavakat is teremt. Ebből a szempontból különösen izgalmas Varga Illés írása, a Porció parancsnok fejadagja, melyben a szerző egy archaikus magyarból levezetett fantázianyelvezet/szókincs megalkotására tesz kísérletet. Az eredmény igen sűrű lett, inas és mogorv, ám nemcsak ezért érdemes elolvasni, hiszen van benne ördögboncolás és más ínyencségek is. A hazai fantasztikum megteremtésének ügyében a szerzők képileg sem maradnak adósaink. Oroszlány Balázs, Németh Áron és Brazil Bürokraták című képregényének utolsó oldalán, a gellérthegyi sziklatemplom buborékvalóságában lejátszódó vérfürdő után hősünk feltekint az égre, és...

ROHAM
agresszív fantasztikus magazin, 2. évf. 1. szám
ingyenes
http://roham.hu/

2 komment

Címkék: ajánló magyar folyóirat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2006.07.19. 14:54:17

Oszt' vidéken hogy a máriásba lehet ehhez hozzájutni???

Cpt. Flint 2006.07.19. 14:59:12

Részben megválaszolom magam: www.roham.hu
süti beállítások módosítása