Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Magyarország csudaszép

2007.02.07. 11:37 TonyCaviar

Sej, Magyarország! Eh, be szép. Micsoda filmet lehetne itt forgatni. Képzeljék csak el, hogy az elegáns, dauerolt szőke ügyvédnő kifordul a zalaegerszegi zsinagóga pompás tégla–kapuzatán, fekete Ford Mondeóból napszemüveges, öltönyös alakok figyelik a hevesvezekényi kúriában berendezett idősek otthonának ablakait, miközben egy lompos ballonkabátba öltözött fiatalember lélekszakadva viharzik le a tarnamérai volt Almássy-kastély - ma rendőrmúzeum - főlépcsőjén, mappájából a szél tépi ki a lapokat, és aki az egészet a háttérből irányítja – egy kék-lila susogóba burkolt hatalmas hát, felette zsíros tarkó és kopasz fej –, lassan lépkedve beszél maroktelefonjába, majd eltűnik a hajdúszoboszlói görög katolikus templom vidéki posztmodern stílusban épült boltíves kapujának árnyékában.

Amikor először végiglapoztam a Magyarország 1000 csodája című könyvet, olyan érzésem támadt, mintha egy katalógust lapozgatnék, melyben magyarországi helyszíneket ajánlgatnak külföldi producereknek, akik történelmi filmet akarnak itt forgatni. Rájöttem hamar: azért van, mert csak történelmi épületeket látok (a hajdúszoboszlói görög katolikus templom az egyetlen modern ház, és indokolatlanul csúf), ráadásul 90 százalékban épületeket. Akkor viszont lenne egy kérdésem. Ha már ilyen tágan értelmezhető címet választottunk, miért ragadtunk bele a nyolcvanas évek végi felelősségteljes, műemlékvédelmi jóakarat gondolkodásmódjába? Épületeken kívül annyi más van még az országban. Például emberek.

Nem értem, hogy miért pont történelmi építészetből akarjuk felhizlalni hazafiúi büszkeségünket. Elszórt, ragyaverte földszintes kúriáink soha nem lesznek mérhetőek Itália orgiasztikus sűrűségű történelmi emlékbőségéhez. Mindegy, Kaiser Ottó fényképész és Papp Márió író nem akartak új paradigmát nyitni – nyilván ideje volt már a „magyar műemlékek” című leckét átismételni –, maximum munkatempójukkal. Mert azt is megtudjuk, hogy Kaiser Ottó megszállottan járta Magyarországot, és alig több mint egy év alatt fotózta meg a könyvet. Szó se róla, vannak benne olyan képek, beállítások, meglátások, melyeket eddig nem láttunk, illetve elfeledett épületek, de a nagy egész valójában tökéletesen ismerős ezer helyről. Papp Márió szövegeiről a hátsó borítón azt írják: „Lírai énje nem léphette át a műfaji kereteket, de a tények csoportosításával, azok egymásra hatásának megmutatásával is tudott a megengedő mértékig lírai lenni.” Érzem, hogy egyetértek, de képtelen vagyok rájönni, mit jelent az, hogy „megengedő mértékig lírai lenni”. Valószínűleg a megengedő mértékű líraiság batyujába tartozik az is, hogy míg a legtöbb településről névetimológiai, történelmi adatokat is megtudunk, Biatorbágyról mindössze a következő sorokat kapjuk: „Tanulságokkal rakódnak egymásra az idő rétegei: a veszteségként alig ismertet majd elfedi a veszteségként ismert. Hiába teszünk meg mindent, hogy az előbbit megismerjük – s hiába teszünk úgy, mintha az utóbbit nem ismertük volna. Pedig a feltárandó régmúlt és az elfeledendő közelmúlt nem csatáznak, nem csatázhatnak egymással. Akkor kerülünk békébe önmagunkkal, ha ők egymást kiemelve megférnek majd egymással – a lelkünkben is.”

Kaiser Ottó - Papp Márió: Magyarország 1000 csodája
Alexandra Kiadó, Pécs, 2006
7990 Ft


5 komment

Címkék: fotó könyv magyar történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alga 2007.02.07. 12:11:28

nem tetszik a borító
egy alcímet odabiggyeszthettek volna, hogy épületekről van csak szó benne. igaz a sok kép a borítón valamelyest utal erre

Abigél esetleg Abigélecske · http://www.ingyen-ingyen.hu 2007.02.07. 22:09:55

Iparosmunka, megélhetési bűnözés, van még a polcon mellette 30 másik...

palostrend · http://palostrend.hu 2009.06.14. 21:50:25

VIK...TOR...TÚRA és az ismeretlen tet(v)es...

Figyelem a "győzelem" utáni Soros tanonc Orbánt, a "vezírt", a csörgőórások udvari Viktorát és hallgatom.
Hallgatom, ahogy élőben és egyenesben hágja meg a sok éves munkakapcsolat beszédtechnikai tanárnőjét, mert mint a szóradar úgy hadar, ahogy csak a dzsumbuj kábelégetői tudnak...hányni.
Ráadásul pökhendi is a lelkem, mint Döbrögi volt a verísek előtt.
Így írom le, hogy verísek mert bármily furcsa az Viktoromnál is csak most fog jőni.
Mármint az újabb.
Merthogy megint kap, azt már most beteszem a piszkozatok közé.

"2006 óta nem járt be az alkalmazottam dolgozni pedig 500000 bruttóban állapodtunk meg/hó.
Próbaidőn még ráadásul szorgosnak és energikusnak is tűnt.
Aztán az ékszerüzletbe történt betörés után kiderült, hogy valaki idebentről összejátszott a rablókkal.
Rablógyilkosokkal, mert a nyomozás során kiderült, hogy a családi ezüstöt őrző anyukámnak
fülig vágták fel a száját és többször is megerőszakolták&a halál beállta után.
A rendőrség már a nyomozás kezdeti fázisában tudta, hogy ki is az igazi tettes és mégis az ismeretlenre kente a fajta jellegzetes bűntényt, napra pontosan a 3 hónap leteltével.
Mivel pechükre többen vagyunk, mint elegen, akiket ritka jó memóriával áldott meg a JóIsten, és akik még akkor sem jönnek zavarba, amikor&
&amikor maga az IMF tolja be petyhüdt szerszámát miniszterelnöknek, amikor maga a SOROS apuka értékteleníti el az OTP részvényeinket, amikor maga a MOSZAD löveti ki a szemeinket, amikor maga a maga és a TE...
Szóval, mivel többen vagyunk, mint elegen, a magam részéről én már nem veszek fel olyan alkalmazottat, aki zsebre dugott kézzel kér...
Ez a boltocska ugyanis minden látszat ellenére ékszerüzlet és nem kóser vágóhíd.
Jut eszembe.
Tudják, hol van most édes anyám gyilkosa?!"

palostrend · http://palostrend.hu 2009.06.17. 22:37:34

2009.06.18.19.00.
MAGYARGYŰLÖLŐ VADIDEGENEK CIONISTA DUNA-PARTYja...

...azaz MAZSIHISZ ukász a magyarországi, magyargyűlölő zsidóknak!

Messziről bűzlik, hogy a Duna parti cipőkbe maguk a zsidók tömködték a disznó csontokat.
Ugyanis a disznó csak disznó szemén keresztül képes látni és láttatni a világot!!!
Ezeknek a nyomorállatoknak pedig immáron 200 éve Magyarország semmi egyéb, mint DISZNÓORSZÁG, ahol
LÚDAKAT (LÚDAS MATYIKAT!) próbálnak disznóknak feltüntetni.
Magyarok! Térjetek észhez!
Sok LÚD ugyanis...

"Ha a cionista, szellemi kufárpotyadék ENSZ nem hívta volna létre Palesztín anyaföldön a sosem létezett!; - gyűlöletes terror "államot"(Izrael) és nem alapította volna + a HOLOKAUSZTIPAR kamu kasztjait, akkor most BÉKE lenne és SZERETET a golyóbis minden pontján és "szegletében".
Mivel azonban világszerte a cionista zsidók kreálnak mindenféle "nemzetközi", szuverén államok belügyeibe beavatkozó szervezetet, fedőszervezetet és multikulti céget így számolniuk kell azzal a késöbbiekben és a "mostanságban!", hogy a gyűlölet népét csak és kizárólag gyűlöletbeszédekkel fogják helyre teremteni...
...az + nem a FÖLDANYÁN van!... "

TonyCaviar 2009.06.18. 07:32:26

Sajnálom, de már nincs hozzáférésem, hogy kimoderáljam ezt a marhát. Ha valaki látja ezt, akinek van, az szedje ki ezeket az off-topic szellemi hasmenéseket.
süti beállítások módosítása