Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Az albínó róka bégetése

2006.09.09. 09:48 TonyCaviar

Mindenki, mi Géza is majdnem elmentünk egy tök jó kis archaikus szabadtéri fesztivál mellett, szerencsére egyik messze-kacskaringó csápunk ott volt, és az utolsó pillanatban még olvashatjuk Antipop összefoglalóját.

Emlékszik még valaki, milyen volt a legelső Sziget? Amikor még nem dőltek mindenhonnan reklámok az arcunkba, nem volt még Pannon, Siemens vagy Samsung vagy akármilyen sátor? Nos, a Komáromtól 25 km-re északra található szlovákiai Kolárovóban (vagy Gúta, ahogy tetszik) megrendezett Hanna-Hanna Festival pont olyan. Sőt, még olyanabb.

A fesztiválra már úgy érkeztünk meg, hogy tudtuk, nem mindennapi élményben lesz részünk, mert útközben láttunk egy albínó rókát, és mi már csak ilyen babonás népek vagyunk. A helyiek segítségével ráleltünk Európa leghosszabb fahídjára, ami egyenesen a fesztivál bejáratához vezetett egy félszigetre. Itt vicces módon ugyanolyan pecsétet kaptunk a heti, illetve napijegyért(semmi karszalagozás, motozás, testüregekben való kutakodás, takarodjtovábbozás), és ekkor már tudtuk, hogy ez nagy valószínűséggel nem egy rend- és pénzorientált esemény. Visszatekintve, tulajdonképpen csak az fizetett belépőt, aki nagyon akart, mert marha nehéz volt rendezőt találni, és a hídfelöli bejáratnál is csak nagy ritkán üldögélt egy-két lány, hogy a többi irányról ne is beszéljek… Na, de a meglepetések sora még csak most kezdődött! A korsó sör 120 forintba, a feles 150 forintba került – a késő esti állapotunkat, hadd ne részletezzem… Bár a helyszínen csak két pult működött, nem volt különösebb torlódás, mert a jelenlévők nem lehettek többen négyszáznál. Ha ehhez hozzáteszem, hogy az ötnapos fesztiválon 28 zenekar és 19 DJ lépett fel, akkor rögtön világossá válik, hogy valószínűleg több volt a rock’n’roll fasz, mint a mezei fasz – csak hogy egy klasszikust idézzek (Ford Ferlaine kalandjai, a gyengébbeknek). Vagyis nem tapostunk egymás sarkára, és megmosolygatató volt nézni, ahogy egyik zenekar ugrál a másik zenéjére, aztán helyet cserélnek… Amúgy a résztvevők nagy többsége magyar, illetve felvidéki magyar volt, de elvétve lehetett találkozni horvátokkal, franciákkal, vagy angol anyanyelvűekkel is. Az pedig kifejezetten üdítően hatott, hogy nem volt egy szekuritis se (csak Bandi, a helyi gondnok, aki reggel szemetet szedett – már ha volt mit, mert csodák csodájára, itt valahogy mindenki ki tudta dobni a poharát, tányérját a szemetesekbe), és mégse volt se lopás, se balhé, pedig térdig gázoltunk az alkoholban.

A környék elképesztően szép, egyik oldalon egy hangulatos holtág, rajta egy múzeumnak berendezett hajómalommal – a csónakot a csapostól lehetett elkérni, ingyen odaadta az evezőket –, a másik oldalon egy gyönyörű tó egy darab horgásszal. Fürdés után ajánlom a közeli földvár (XIV. század) maradványainak megtekintését. A következő mellbevágó meglepetés az volt, hogy itt bizony nem gyomorforgató toitoi-ok várták a fesztiválozókat, hanem angol wc-k! Jó, tudom, ez csak ilyen kis létszámnál lehetséges, de mégis… Kajás pult ellenben csak egy volt, de végül is annak is megvan a maga bája, hogy azt esszük, amit kapunk.

Miután meguntuk a korongozást, üvegfestést és egyéb kötelező népi barkácsolást, megnéztük a programnyitó táncházat, ami után egymást követték a zenekarok. amik között húzónév nem volt, de gyorsan rájöttünk, hogy ilyesmire nincs is szükség ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A Panic Radio kellemes pillanatokat szerzett, és a Mozaikot is jó volt annyi év után újra színpadon látni, de igazán kiemelkedőt a Hangmas (www.hangmas.hu) és az Ion alkottak. A Hangmas megdöbbentő alázattal hozta a hetvenes-nyolcvanas évek hangzását, Joy Division egy kis Cure-ral fűszerezve, de szerencsére nem feldolgozásokat játszottak, hanem saját számokat – na jó, leszámítva a Kraftwerk Das Modeljét. Az Ian Curtis hangú énekes (Minda Endre) epilepsziás roham-szerű színpadi átéléssel húzta maga után zenekarát. Még hallani fogunk róluk (pl.: szeptember 30. Sark presszó). Az Ionnál ma Magyarországon nagyítóval se találhatunk szuggesztívebb zenekart: T. Bali és felesége, Linda az élő bizonyítékok, hogy igenis fellelhető még igazi underground experimentális art rock itthon. Azt hiszem el is szegődök hozzájuk roadnak… Szeretnék világot látni ugyanis.

Aki pedig megunta volna az élőzenekarokat, annak ott volt a DJ színpad (előtte egy hatalmas máglyával), vagy az ellenkező irányban a Chill Out sátor, ami egyben teasátor is volt. Számomra meghatározó élmény volt az is, hogy üvöltő Prodigyre aludtam el és a sátrat kerülgető két bárány és egy kecske bégetésére, mekegésére ébredtem.

13 komment

Címkék: zene beszámoló fesztivál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d1rtyd0gg 2006.09.11. 16:28:34

azt mondjátok meg nekem, hogy hogyan találtok ilyen rendezvényeket?!

dejavubazz 2006.09.11. 20:36:36

...meg, hogy van-e az Ion-nak weboldala?
(En nem talaltam.)

Foszt 2006.09.12. 11:09:29

Én például láttam Hanna-hanna plakátot a Kis West-Balkánban, de tegnap este már nem volt kinn... khm... Meg valamelyik Jókai téri pincesörözőben is láttam szórólapot.

Az Ionnak tudtommal tényleg nincs honlapja, viszont péntek este fellépnek Novigradban az Isztrián :)
Ugyanis ott folytatódik a Hanna-hanna fesztivál: szeptember 14 csütörtök - szeptember 17 vasárnap.

Aki tud ingyenfuvart, szóljon :)

ichbin · http://www.einfach-nina.de/ 2006.09.13. 02:29:36

a Sziget is tele volt plakátolva vele, csak az nem tudott róla, aki nem akart vagy nem figyelt :)

tis 2006.09.13. 07:54:54

A Jókain a Kiadó Kocsma volt az ahol láthattál szórólapot meg plakátot is. Ott lehetett jegyet is kapni. Sőt a szervezőkkel is lehetett ott kontaktolni.

Foszt 2006.09.13. 10:33:39

Na, akkor Hanna-hanna infókért mindenki forduljon a Jókai téri Kiadó Kocsma csaposához!!!

krsa 2006.09.13. 12:08:19

Aki lemaradt volna a Hanna Hanna fesztivál első napján a megújult felállásban visszatért, s ezzel itt debütált Chuck Norris Action Squad-ról, az szeptember 23-án bepótolhatja Budapesten, a Fészekben!

polip robi 2006.09.13. 12:27:32

nyuszikák..! az egyik lennék..mármint a szervező gárdából...természetesen szivesen segitenek a Kiadóban is..de ..! én magam Castro-ban gályázok, tehát, ha pontos és mindenre kiterjedő info-ra van szükség, engem keressetek vagy a Marcin kollágámat..ő nem ott dolgozik..az ő mail cime : marcinito[kukac]gmail.com
az enyém : kalakum[kukac]freemail.hu
vagy irhattok az info[kukac]hannafest.com - ra is..béke

.:sz-b:. 2006.09.13. 12:59:03

polip: atirtam a @-okat [kukac]-ra, mielott begyujtik a spammerek a mailcimeiteket, remelem nem baj

tis 2006.09.13. 15:04:10

polip robi, elnézést. nekem a Kiadóban ajánlották nagy erőkkel magukat az emberek, akiket biztosan Te is ismersz. remélem ez sem baj :)

jj_brutale 2006.09.13. 17:38:41

zorall volt a fest. jovore ugyanitt!! csipetnyi info/galeria itt is lesz --> www.p1development.org/hanna
süti beállítások módosítása