Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A vámpír bepszichul

2006.08.08. 16:00 TonyCaviar

Igen, van ilyen, vannak, akiknek ilyen hülye családnevük van, nem szép dolog ezen csúfolódni. Pláne, hogy a nomen est omen egyszerű gépezete ezúttal is megkímél a komolyabb agymunkától: miért is hívják szegény főhősünket úgy, mint Bram Stoker XIX századi rémregényének páratlanul sikeres rém-alakját, Drakula grófot?
Drakula László szenvedélyesen tiszta, becsületes és talán kicsit naív fiatalemberként érkezik Párizsba, ahol e könyv lapjain közzétett naplója tanúsága szerint a szerelem, a csalódás, a féltékenység, és más lelki kínok letérítik az egyenes útról, és megnyitják lelkét a sötét szenvedélynek, melynek mibenlétét bizonyára bárki képes megtippelni.

Anscombe, skizofrén gyilkosokra specializálódott amerikai pszichiáter különös negatív fejlődésregénye gyakorlatilag pszichózisként építi fel főhősünk vérimádó, gyilkos vonásait, miközben laza mozdulattal merít a bőséges Drakula-mondakörből.

Bram Stoker a XIX. század végén a XV. században valóban élt és Mátyás király hűbéreseként iszonyú jókat kegyetlenkedő Vlad Tepes román vajda figuráját házasítja össze a mindig is rettegett vámpír, illetve élőhalott figurájával. Így alakult ki az erdélyi Drakula gróf alakja, aki koporsóban alszik nappal, éjszaka pedig bíborbélésű, éjfekete köpenyében gyönyörű hölgyek nyakából szívja a vért, és halhatatlan, mivel élőhalott. Miközben elegáns, démoni szerető, csak a szerelmi beteljesülésről vannak a hétköznapitól némileg eltérő képzetei.

Anscombe főhőse bizonyos pontokon egyezik a máig rettegett figurával, de a legfontosabb ponton, már hogy valóban vámpír-e, nem, mert nem vámpír, hanem saját bevallása szerint sima perverz. Akit véletlenül így hívnak, és imádja a vért, és lélekben mennybe megy, ha meggyilkolhatja azt, akit szeret. Aki a szellemi és érzelmi mélyrepülés végpontján jutott el oda, hogy szörnyeteg lett, és fiatal lányok torkát harapja át. Én csak örülök, hogy a Drakula mondakörnek újabb elágazásai lesznek, de úgy érzem, hogy a karakter pont a lényegét veszti el, ha kivonjuk belőle a biológiai végzetet, a külön fajhoz tartozást, a vámpírságot, aminek nem lehet ellenállni. Anscombe Drakulájában pont ez a bosszantó, hogy az egész lelki ügy, és a szenvedély, mely felzabálja a személyiséget, nem a denevér retroaktív génje, vagy mi a fene, hanem egy csúnya idegbetegség, azaz agyi kémia – pszichózis.

Az imént említett szellemi és érzelmi mélyrepülés több, mint ötszáz oldalon át tart, ez talán kicsit sok, a szerző számtalanszor átveszi velünk a pszichológiai leckét, igen egy démoni alak bújik elő lassan a rendes ember árnyéka mögül, ez tehát félelmetes. Elnagyolt ecsetvonásokkal felmázolt homályos háttérként érzékelhető, hogy a regény nagyrészt Magyarországon játszódik, ez azonban nem okoz plusz olvasói örömöket, annyira nem tudunk meg semmit, amit korábban legalább ne sejtettünk volna. A sok őszinte szenvedés és szenvelgés ellenére mégis végigolvastam a vaskos művet. Talán azért, mert nagyon érdekelt, mikor fogja már összekapcsolni vészjósló családnevét beteges vágyaival, nagyon izgultam, hogy végül eszébe jut-e ez az apró egyezés, vagy tényleg úgy hal meg, hogy sosem hallott a híres Drakula-grófról. Sajnos erre nem tudok választ adni, mivel napló-regényről lévén szó, a naplóíró halála logikus módon nincs beleírva.

Roderick Anscombe: Gróf Drakula László titkos élete
Fordította: Stefanovits Péter
Tericum Kiadó, 2006 Budapest,
3170 Ft

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv regény usa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása