Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

3. Magyar Képregényfesztivál

2007.03.26. 23:23 Szent Paraszolvencia


Immár harmadik alkalommal örülhet a képregényes munkatábor a maga fesztiváljának. A helyszín a Gödör Klub, március 31-én 10 órától felfelé, amíg az úri közönség szusszal bírja. A belépés ingyenes.

Rajongó polgártársaink már hónapok óta gyűjtik a pénzt, hogy az újdonságokat megvásárolják. A hivatalosan még meg sem alakult Magyar Képregénykiadók Szövetségének 20 tagja közül aki csak teheti, erre az alkalomra időzíti kiadványai megjelenését, mivel ezen jelentős eseményen gyűlik össze a hazai képregényrajongók zöme (a rendezők 2-3000 résztvevőre számítanak). Ebben a műfajban állandósulni látszik a hőskor, a képregényes kiadványok 10-30%-át az évi 4-5 rendezvényen értékesítik a kiadók, sőt van olyan kiadvány, melyet máshol nem is nagyon lehet kapni. Szintén hőskort jelez, hogy a kiadók többsége kicsi, a tulajdonos egyben fordító és szerkesztő is, raktárként a ruhásszekrény vagy a garázs szolgál. Nem utolsósorban egy tisztességesen megfizetett állás sem árt a vállalkozókedvűeknek, amiből a könnyen veszteségessé váló tevékenységet finanszírozni tudja.

Talán a sokat emlegetett hőskor végét jelzi, hogy a képregény-műfajra már a nagy kiadók és terjesztők is kezdenek rámelegedni. A jelenlegiekhez képest gigászinak számító Atheneum 2000 például hamarosan manga kiadásba kezd, és állítólag a kiadót birtokló Líra és Lant cégcsoport üzleteiben manga-állványok is felállításra kerülnek. Bennfentes morgások szerint ez azért is említésre méltó szemléletváltás, mert eddig a nagy könyvesbolt-láncok közül a Líra és Lant volt az egyetlen, ahol a képregényt dicstelen trehánysággal, (nem külön műfajként kezelve, összegyűjtve), hanem a könyvek között szétszórva helyezték el, ami állítólag a gyalázatos eladásokon is meglátszott.     
   
A fesztivál előzetesének nyomvonalát követve nézzük az újdonságokat. Örömmel tudatjuk, hogy az előzetes várakozásainktól eltérően házi kedvencünk, a Pesti Könyv kiadó nem adta fel, fél éven belül már 4. részével jelentkezik a Lucky Luke sorozatnak, egy magyarul először megjelenő epizódot időzítve a fesztiválra. A manga is lendületben, az öt hazai kiadó nyilvános kerekasztal-beszélgetésen vitatja meg a műfaj aktuális kérdéseit és mutatja be újdonságait. Ebből a szempontból a MangaFan kiadó tűnik a legsikeresebbnek, ők az Árnybíró című, koreai-japán manga-sorozatuk 5. epizódjával, sőt már az 1. epizód újranyomásával jelentkeznek. Ez utóbbi tény szintén mérföldkő a képregényes szakmában, eddig már az is csodaszámba ment, ha egy szerény példányszámban megjelenő képregény első kiadásának nagyobb része elfogyott.
     
Egy képregény-fesztiválról az amerikai képregények és a szuperhősök sem maradhatnak ki. A mostani összetartásra időzítve új Batman-album jelenik meg és a rendezvény egyik (5000 Ft-os árával mindenképpen) kiemelkedő kiadványa lesz a 300 című, nemrégiben bemutatott mozifilm alapjául szolgáló képregény.
  
Érdekes vonulatát képviseli a képregény kiadásnak a Windom kiadó. A rendszerváltás előtti időkben, a folyóiratokban, magazinokban részletekben megjelent magyar képregények közül adják ki a legjobbnak ítélteket, elsősorban a gyűjtőket célozva meg. Most két sci-fivel rukkolnak elő, amolyan békebeli retróval. Az egyik az Alekszej Tolsztoj regénye nyomán készült Halálsugár, a másik pedig A zöldeskék bolygó nem válaszol címmel jelenik meg.
  
Intellektuális beállítottságú fanok igényeit két elméleti kiadványnak a fesztiválra időzített megjelenése szolgálja. Scott McCloud A képregény felfedezése c. munkájában végigkíséri az olvasót a képregény 3000 éves történetén, valamint fény derül benne a képkockák közti titkos történésekre, ami rendkívül érdekfeszítően hangzik. Akiknek ez sem elég, azok megkaphatják az itt debütáló Buborékhámozót, ami egy szórakoztató képregény-elméleti szaklap. 
            
A fesztiválon nem mellesleg filmvetítés, képregény iskola, rajzpályázat, tombola, majd a nap végén koncert is lesz. Malacka és a TAhO (Zsír/Zsúr Tour), valamint a Gödör Klub örökös bentlakója, a patinás ef Zámbó Happy Dead Band  gondoskodik a sörmelléki szórakozásról.

5 komment

Címkék: ajánló esemény magyar képregény fesztivál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1001 Ingyen Mp3 Letöltés · http://ingyen_mp3_zene_letoltes.blogter.hu 2007.03.27. 10:40:21

Nagyon jók a csákók, sajnálom őket, hogy ide születtek.

tistedur 2007.03.28. 21:51:49

hát igen..meg kell nézni :)

Anael 2008.03.27. 20:51:33

Üdv!

A hír igaz épp csak nem ott, nem akkor és nem egészen az. Legjobb tudomásom szerint 30-án vasárnap és a IV. kerületi, Munkásotthon u. 3 szám alatt levő általános iskolában. Ó, és Képregénybörzének hívják, 300 pénz a belépő. Bővebb infó itt: www.kepregeny.net/?p=2178
A Gödör Klubos Képregényfeszt majd májusban lesz.
:)

Anael 2008.03.27. 20:53:22

Jujj! ÉN kérek elnézést, csak az évszámot tévesztettem el. :S
süti beállítások módosítása