Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Teltház, divatparádé, pátosz

2007.02.19. 11:46 Szent Paraszolvencia

A 2004-es, negyedházas E-klubos Laibach koncert után idén teltház volt az A38 hajón, hála a közönségszervezők profi munkájának minden tyúkszemre jutott legalább egy talpnyom. Leírhatatlanul vegyes közönséget sikerült vonzani, popócici plázacicák, sötét gótok, rózsadombi divatpunkok, oldszkúl metálosok és szimplán hibbant exhibicionisták szemkápráztatóan változatos divatparádéjában találtuk magunkat, sőt egy szkinekből álló Harley Davidson-os banda is tiszteletét tette, a legmagyarabb szerbbel, Petrovity Zoránnal az élen (Egészséges Fejbőr).


 

A nézőtéren alkalmi sörpult segítette a nagyérdemű akadálymentes berúgását. A profitmaximáló, de vendégbarát megoldást főként azok értékelték, akik már megpróbálkoztak az Almássy téren, a Pecsában vagy a Sportarénában ennek a nyavalyás hangulatjavítónak a beszerzésével, ráadásul nem járatosak a közelharcban. Boldogságtól ragyogva letáboroztunk a sörpultnál, ennélfogva a koncert végére meglehetősen emelkedett hangulatba kerültünk a már említett klausztrofóbiás tülekedés ellenére. Szia, világ, szeressük egymást.

A koncert stílszerűen a magyar himnusszal kezdődött, a kötelező várakoztatással felcsigázott közönség lelkes ujjongása közepette. A keményen pogozós, diszkómetálos hangzás helyett most valami újszerűt kaptunk, a Volk (Nép) album lemezbemutatóját, melynek logoja kisértetiesen emlékeztet a Volksbankéra, esetleg egy facsavarra, de a Laibach esetében a duplagondol az üzenet része. A Volk himnuszfeldolgozásai zeneileg hasonlítanak egymásra, emelkedettség és pátosz hömpölygését hallgathattuk ütős vizuális háttérrel, de a zenei egysíkúság a választott témából adódik, a himnuszok már csak ilyenek (a nemzetek önnön nagyszerűségükbe vetett hitének kifejezői, a közösségi büszkeségé stb., stb és stb). A himnuszszerzők nem kreativitásukról nevezetesek, sem a zenei formát, sem a szöveges tartalmat tekintve (a dübörgően optimista és harcias nemzeti indulók sorában a magyar mélabú kivételnek számít, de ez egy másik cikk témája).

Természetesen minden, amihez a Laibach hozzányúl, radikálisan újraértelmeződik, a fiúk teszik a dolgukat. Milan Fras komor énekbeszédje nagyszerűen keveredik Boris Benko (Silence) behízelgő hangjával, valamint az elmaradhatatlan női kórus dagasztja a honfikeblet. Illetve dagasztaná, de. Az angol himnusz egy világbirodalom illúziójáról szól, az izraeliben megszólal a palesztin is, az amerikaiban rakéták szálldosnak és bombák hullanak, a franciában csúcsrajáratva működik a guillotine stb., jófajta alkalom egy kis önvizsgálatra az érintettek részére. A himnuszok végeztével néhány régi, "Laibachos" sláger is felhangzott a koncert végén, ahol a közönség végre kiugrálhatta magából a heti feszültséget, Tanz mit Laibach, Alle gegen Alle (ha esetleg valaki nem tudná: a dalocska eredetijét a DAF jegyzi, mely egy közismert - errevarjatokgombot - meleg zenekar), oszt itt a vége, fuss el vége.

A Laibach sem a régi, a néhai „Vier personen” közül az alapító Dejan Knez, valamint Ervin Markosek is kilépett drogproblémák miatt, de Novak és a frontember Milan Fras még megvan, sőt Milan Frason a jelek szerint nem fog az idő, macsóbb, mint valaha. Az új tagokkal bővült Laibach nem halt meg kegyeinkért színpadon, de összességében korrekt koncertet adott. A legtöbbet, ami elvárható vidéki országunkban, a turné Bukarest és Pozsony közé eső állomásán.

5 komment

Címkék: koncert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szent Paraszolvencia 2007.02.19. 21:23:45

Örömmel közlöm boldog-boldogtalannal, hogy végre megtaláltam a legnagyobb marhaságot, amit a Laibachról összehozott valaki. Következzék Art Lover a bahia.hu-ról:

"A Laibach kiváló érzékkel érez rá a korhangulat történelmies irányultságára, ideológiai támaszát azonban a totalitarizmus ellenpólusáról, a nemzetszocializmus örökségéből meríti, mintegy tudatosan vállalva az önigazgatású szocializmus társadalmi-politikai struktúráival való nyílt összetűzést."

tistedur 2007.02.19. 21:30:06

ez gyönyörű volt..:)
de:guillotine helyesen.(bocs,de zavaró a "q")

sarkanyfog · http://www.zajlik.hu 2007.02.22. 01:13:49

A "tavalyi negyedházas E-klubos Laibach koncert" 2004. december5-én volt, és kényelmes félház volt.

www.ld50.hu/vu/b/ld50-laibach2k4/ld50-laibach2k4-22.jpg
www.ld50.hu/article/ld50/reports/laibachkoncert

üdv
sf.

Szent Paraszolvencia 2007.02.22. 18:29:02

Hűűűű, hogy telnek az évek... Köszi, átjavítottam.

Itt a beszámolója Seresnek:

Koncert: kitûnõ.
Szervezés: csõd.

Nagyjából így lehetne tömören öszszefoglalni, mirõl is szólt a szlovéniai Laibach zenekar vasárnapi budapesti fellépése.

Tény ugyanis, hogy Kelet-Európa egyik legizgalmasabb, legkreatívabb "retroavantgárd" művészcsoportja kis híján meghalt az asztalnál - azaz majdnem legyűrte produkcióját a népligeti E-Klub kisstílűsége és az ezzel szoros összefüggésben álló magyar szervezéskultúra. De csak majdnem. A világturnét abszolváló ljubljanaiak - bár állítólag jól kiakadtak - még ilyen körülmények között is remekül teljesítettek, holott aki látta már őket élőben (mondjuk néhány éve, a Petőfi Csarnokban), tudja, mire képesek a modern multimédia bevetésével, hangzás, látvány és üzenet profizmusával.
(Népszabadság • Seres László • 2004. december 7.)
süti beállítások módosítása