Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Így isznak az amcsik

2007.02.02. 11:20 TonyCaviar

Való igaz, hogy a koktélok leginkább Amerikából származnak, ezért egy sima koktél-recept gyűjteményt nyugodt szívvel le lehet fordítani amerikaiból, maximum a kísérletezgető kedvű mixernek meggyűlik a baja némelyik egzotikusabb hozzávaló beszerzésével. De, hogy ha egy olyan koktélkalauzt választunk, melyhez a puszta recepteken túl több száz oldalnyi életmód- és parti-tanácsadó, poénparádé, és más jófejkedés tartozik, á la Hugh Hefner, akkor bizony már nem árt az óvatosság. Végül is maga a magyar Playboy magazin sem az amerikai Playboy fordítása, hanem egy magyar szerkesztőbizottság által összeállított magyar újság – nem mintha ez segítene rajta. A Playboy Koktélkalauzt azonban, ahelyett, hogy a magyar Playboy szerkesztőségét hívták volna segítségül, simán lefordították, így a könyv buta maradt, az olvasó meg folyton úgy érzi, hogy amerikainak nézik.

Ki gondolta volna például, hogy a futballban az a legjobb dolog, hogy együtt indul a szeptemberi osztrigaszezonnal? A legénybúcsúról azt írja, hogy inkább egy hotelszobában tartsuk, nehogy a saját albérletünkben törjön darabokra a padlón a sült Alaska (aki ezt megfejti, azt meghívom egy Blueberry Rum Fizzre), illetve nehogy belefolyjon a Martini a versenyzongorába (albérletben? Jó, ez lehet, hogy poén), és ne dobják a pezsgőspoharat a kandallóba (csak elhagyott a humorérézékem). Majd hosszan értekezik a legideálisabb helyszínről, a férfiklubról, melyből hazánkban tudomásom szerint egy sincs.

Azt is javasolja, hogy „ha olyan partit rendezünk, amelyen a vendégek csak sört fogyasztanak – például piknik, barbecue- vagy grillparti esetén -, átlagosan 3 üveg sörrel számolhatunk fejenként.” Nem tudom, ez hogy jött ki Thomas Mariónak – de végül is, ha elfogy még mindig le lehet menni az éjjel-nappaliba. Azt akkor már nem is részletezem, hogy minden ár dollárban van megadva. Meg azt sem, hogy sokat panaszkodik az újmódi metrikus mértékegységekre, és egy egész fejezeten át tanítgatja, hogyan lesz a kvartból meg a pintből liter és deci. Mondhatom nagyon hasznos.

Aztán mondjuk örülhetnénk, hogy nem csak a koktél nevű, csajoknak való édes löttyökről ír, hanem kitér a borokra is, mint Amerikában igencsak divatos italra, amihez ma már az amik állítólag jobban értenek, mint a franciák. És jól is csinálják: ott vannak például a Widmer borospincék, a Dr. Konstantin Frank féle Vinifera borospincék, vagy a Bully Hill-i Fingers tavaknál található Keuka tó környéki borok – köszönjük szépen, majd figyelünk az ABC-ben, és mindenképp megkóstoljuk őket. Viszont a nálunk oly bőségben előforduló magyar borokat semmilyen alkalomhoz nem ajánlja, nem is hallott róluk. Illetve, bocsánat most látom ezt a figyelemreméltó koktélt:

Tokay Flip
7,5 cl tokaji aszú
1 kis tojás
1 bárkanál cukor

A tokajit, a cukrot és a tojást jéggel jól összerázzuk. Az italt lehűtött delmonico pohárba szűrjük, majd meghintjük szerecsendióval. Egy újabb forradalomhoz vezetne, ha azt javasolnák a magyaroknak, hogy a csodálatos tokaji borból készítsenek flipet. Tulajdonképpen a borból édes boldogság válik így.

A helyes válaszlépés nem forradalom, hanem hadüzenet.

Playboy Koktélkalauz
Fordította: Egerszalóki Tímea
Alexandra Kiadó, Pécs, 2006
3699 Ft

3 komment

Címkék: könyv usa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandi 2007.02.02. 18:00:57

Sült Alaszka: www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/365.htm

Nem tudom mi az a Blueberry Rum Fizz, de egy Staropramenben kiegyezhetünk. :)

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2007.02.05. 12:11:27

három sör fejenként, mi? jó reggelt, amerika

vagy ez tán csak nem annak érzékeltetése akar-e lenni, hogy fuj de gáz inni ezt a habzó keserű izét, koktélt viszont nem, tehát légy férfi, és nyúlj csak bele a zsebedbe mélyen?

Abigél esetleg Abigélecske · http://www.ingyen-ingyen.hu 2007.02.06. 19:17:08

Kannásbor!
süti beállítások módosítása