Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A Klétka nem is női név

2007.01.25. 18:53 TonyCaviar

Nem nagy kedvvel vágtam bele a Klétkába, már csak azért sem, mert azt hittem, hogy a cím egy női név, valami bennfentes magánmitológia részeként képzett aranyoskodó izé – pláne, hogy a borítón is egy félreismerhetetlenül női boka csattog. Aztán meg csodálkozva, fura szájízzel olvastam, hogy Bächer úgy ír a nyolcvanas évekről, olyan nosztalgiával vegyes elutasítással, hogy az már megfekszi az ember gyomrát. Tényleg néha olyan, mintha Cseh Tamást hallgatnánk, a koszlottságában és szűkösségében mégis varázslatos nyolcvanas évekről - ami persze sokaknak a fiatalságát jelentette –, és elszégyellem magam, amiért ez a beszédmód és ez a gondolatrendszer mégis olyan csábító, hogy nem tudom letenni a könyvet.

Mintha az ember képtelen lenne kikapcsolni a szüleitől örökölt Beatles kazettát, mert általa megnyílik egy ajtó a múltba, amelyen keresztül ők látszanak élesen és kicsiben, amint kézen fogva mennek, mondjuk az egyetemre, és alig egy hete laknak együtt, és még semmi sem biztos, a gyerek pláne nem.

Hozzájön ehhez még az a fura benyomás is, hogy az író hümmög. Krákog, meg folyton elhallgat és megismétli magát néhányszor. Aztán új történetbe kezd. Mintha annak elmondása, amit igazán szeretne elmondani, olyan súly volna, amihez még nem ivott eleget. Addig meg fizeted neki a köröket, és megpróbálod kitalálni, hogy miért csuklik el a hangja, miközben a szerelméről beszél, vagy a másik szerelméről, vagy a dicsőséges focizásokról, meg más kedvesen hétköznapi, de összetéveszthetetlenül nyolcvanas évekbeli dolgokról. Aztán egyszer csak kinyögi, és megérted. Akkor kéne pincért hívni, fizetni az egészet, és elhúzni, mielőtt túlságosan messzire magával visz ezen a pokolbéli tájon. Persze akkor már nem lehet. Menni kell vele nap, mint nap a kórházba, és csinálni kell vele mindazt, amit annak kell végigcsinálnia, akinek beteg lesz a felesége: konkrétan rákos. Akitől ez a tapasztalat távol van, az örüljön, aki látott már ilyet, az sírni fog. Sajnálom. A súlyos téma ellenére jó könyv. Nem tudtam otthagyni. A klétka pedig egyáltalán nem is női név, inkább valamiféle szimbólum, de ezt nem árulom el, csak annyit mondok: oroszul van.

Bächer Iván: Klétka
Ulpius-Ház Könyvkiadó, 2006
2580 Ft

1 komment

Címkék: könyv magyar irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palostrend · http://palostrend.hu 2009.06.27. 01:21:38

ZSIDÓ UKÁSZ, hogy MAGYAR LEGÉNY legyen HORÁK NÓRI gyilkosa!!!

Előttem a jelenet amint rácsörögnek Izraelből a könnyen zsarolható hótttt egyszerű Bencze Józsira, aki nem mellesleg lelkibeteg fióknak író verselő, akiben a megfelelési kényszer és a kisebbségi komplexus pechünkre erősebb mint a nagymarha Kunczéban volt, de...
...de pont egy ilyen ostoba kell a perezistáknak, hiszen kapva kap a sikerre áhitva minden izes gumizoknira.
Így vállalta telibe ezt a naftalin szagú koncepciós pert is.
A szeretethiány és a szeretetért való éhség veszedelmesebb mint maga a cionistákkal való közösülés, mert...
...mert, hogy vazelin nélkül basszák a héber propagandisták és Soros ezt az ostobát az még a tévéből is átjön, de...
...de, hogy a MAGYAR NÉPET is ennyire fenevad módon, kikötözve kúrják százezrével...
Nos, ez már VÉRT KÍVÁN!!!
2009.07.04-én HORÁK NÓRIÉRT éppen úgy, mint BUDAHÁZYÉRT és a MAGUNKFAJTÁÉRT!
Ki kell vetnünk magunkból BÁRMI ÁRON a dögevő gyilkosokon kívül az összes zsidó, MACHINÁTORT és SZŰZLÁNYGYILKOST, mert máskülönben ezekután bárhol, bármikor minden KÓSER VÁGÁS (ÖVÖN ALUL!) bejöhet, ahogy be is jött!!! AUHHHHH!!!!!
süti beállítások módosítása