Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Amerikai nagybácsi

2006.12.28. 10:30 TonyCaviar

Az ádventi kábulat, minden előzetes elképzelésem ellenére, sajnos nem kedvez a könyvolvasásnak, és nem sikerült behatóan tanulmányoznom azt a könyv-paklit, amit az év közben folyton hátrébb csúszott példányok alkotnak. Most mégis szorítok nekik egy kis helyet a futottak még kategóriájában.

Itt van mindjárt ez az idegesítően amatőr, szenzációhajhász borítóval ellátott könyv, ettől szeretnék legelőször megszabadulni, George Jonas: Történelem seprűnyélen. Jonas neve onnan lehet ismerős, hogy ő írta a Megtorlás című regényt, melyből Spielberg a München című filmet készítette. Ez most nem regény, hanem az alcím tanúsága szerint „önéletrajz, másképp”.

De a borítón nem is az alcím a legbosszantóbb, hanem az automatikus szenzációkeltésre agyonhasznált kép a lángoló ikertornyokról.. Plusz az a bénázás, ahogy a halványan áttetsző ikertornyokat bepasszírozták a Reichstag mögé, ami ugyancsak ég, de nem úgy, mint ahogy a valóságban égett, inkább csak olyan hangulatkeltő photoshop-lángocskákkal.

Az önéletrajz attól „másképp”, hogy a szerző nem az élete történetét meséli el, hanem inkább a huszadik századét. Számtalan kis fejezetből áll a könyv, ezek komoly fejtegetésekre nem alkalmasak, inkább frappáns, aranyköpésekkel dúsított tárcácskák a huszadik század történelmi jelentőségű mozdulatairól, családi fényképekkel illusztrálva (Faludy-rajongók figyelem: az öreg családi barát volt, sok kép is van róla). Jonas olyan Amerikába szakadt nagypapának tűnik, aki koherens, célelvű katasztrófának találja a történelmet, és erre jó oka is van, mégsem esik kétségbe. És úgy is nyilatkozik, ahogy egy amerikai nagybácsitól elvárható: joviálisan, okoskodva, idegesítően. Mert ezek a tárcák ritkán érik el azt az intellektuális szintet, amit egy magyar újságolvasó elvárhatna. Ezek inkább olyan amerikai izék.

George Jonas: Történelem seprűnyélen
Fordította: Frigyik László
Partvonal Kiadó, Budapest, 2006
3990 Ft

1 komment

Címkék: könyv magyar történelem beleolvastunk kanadai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggoll 2006.12.28. 23:56:04

Ez a borító tényleg gáz.
süti beállítások módosítása