Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

We are the world

2006.12.20. 11:27 TonyCaviar

Nemcsak nagyalakú, színes képektől hemzsegő keménytáblás könyveket lehet venni karácsonyi ajándékba. A gyors kis puhafedelű novelláskötet, mint pl. a Mesélő alkalomadtán sokkal jobb ajándék lehet: fiatalabbaknak, fiatalosabb idősebbeknek, irodalomra rá nem érő, ám nyitottnak tartott személyiségeknek. Pláne, hogy a tervező merész ötlettől vezérelve csupa világhírű író nevét rakta ki a borítóra, egymáshoz illeszkedő kirakós-játék darabokra felírva, ami ugyan nem túl esztétikus, viszont tagadhatatlanul azt sugallja, mintha ezek a világnagyok összefogtak volna és közös erőfeszítéssel írtak volna egy történetet, novelláikkal egymásba kapaszkodva, akár egy puzzle.

Igen, és még egy fontos név szerepel a címlapon, a dél-afrikai Nadine Gordimer neve, aki megirigyelte az újraéledő Live Aid, meg Live 8 mozgalmakat, melyek keretében semmirekellő rocksztárok tudják jó árfolyamon átváltani a bohóckodást emberségre, az örökkévalóság szempontjából is értékelhető jótékonykodásra, és elhatározta, hogy az írókat is összeugrasztja egy ilyen közös akcióra. Ebből lett a Telling Tales, magyarul Mesélő, melynek minden bevételét (a magyar kiadás bevételét is) egy afrikai AIDS/HIV-betegeket segítő alapítvány javára utalják.

A már nem éppen fiatal, 1923-as születésű Nadine Gordimer azt a húsz írót hívta meg a kötetbe, akik neki az etalont jelentik történetmesélésben, és egyáltalán irodalomban. Így aztán  a kötetben szereplők sem a fiatalabbik korosztályból valók, inkább a jól bevált, bizonyított, gyakran Nobel-díjas szerzők írásai szerepelnek. Grass, Marquez, Rushdie, Updike, Sontag, Woody Allen, plusz két afrikai, akiket nálunk kevésbé ismernek, Chinua Achebe és Njabulo Ndebele.

Egyetlen megkötés volt, hogy a novellák ne az AIDS-ről szóljanak, mégis a meghívottakra is átragadt valami tragikus hangulat és nagy részükben van szex, halál és vér, de azért még nem csöpög ki a könyvből. A nagyok hozzák a formájukat, de olyan sokféle novella van itt összezárva, hogy majd szépen mindenki megtalálja, melyik tetszik neki, és azt is, melyik nem. És míg tanakodunk, az AIDS-esek megkapják azt a pohár friss vizet, melyet sose kaptak volna meg, ha mi meg nem vesszük ezt a könyvet valakinek karácsonyra.

Nadine Gordimer: Mesélő
Fordították: sokan
Ulpius-Ház, 2006, Budapest
2780 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: afrika könyv novella irodalom karácsony

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása