Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Sherlock Holmes itáliai nagymamája

2006.12.05. 09:45 TonyCaviar

Utolsó becenevű olvasónk egy amerikai krimiben felfedezi a híres brit kopó nagyiját, de elvtelen és krimibe nem illő lustálkodásáért megneheztel rá.

Kedvenceim közé tartoznak a jó kis kosztümös filmek, hát még a középkorban játszódó könyvek, mert ott még inkább az ember fantáziájára van bízva a részletek kiszínezése. Az élményt persze könnyen el tudja rontani az író, ha valójában nem ismeri az adott kort, és sületlenségeivel kiveri kezünkből a könyvet. Roberta Gellis esetében ettől nem kell tartanunk, mert a szerző középkori irodalomból diplomázott, tehát nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Sőt, a gyilkos eszköz, vagyis a méreg függvényében is egy profival állunk szemben, mert az írónő a biokémia szakot is elvégezte, majd tíz évig kutatóként dolgozott.

A cím, Lucrezia Borgia és a mérgek anyja kicsit megtévesztő, de ez talán még külön jó is, hisz megúsztatja egy csöppet az olvasót. Elmagyarázom. Lucreziát, Borgia pápa megözvegyült fattyát Rómában több rendbeli mérgezéssel gyanúsítják, pontosabban ezt pletykálják róla. Miután hirtelen megözvegyül, a ferrarai herceg fia, Alfonso veszi feleségül. Lucrezia boldog, hogy maga mögött hagyhatja Rómát, ahol már lépten-nyomon összesúgnak a háta mögött, és az emberek végrendeletet írnak, ha vacsorameghívást kapnak tőle. Ferrarában kedvesen fogadják, és pár hétig harmonikusnak tűnik új élete, amikor váratlanul meghal az egyik udvarhölgye. Nyilvánvalóan megmérgezték, ráadásul azonnal kiderül, hogy az elhunyt Lucrezia újdonsült férjének a szeretője volt. A gyilkosság vádja rögvest Lucreziát éri, és nem is akárkinek a szájából: Alfonsoéból, mégpedig nyilvánosan. Lucreziának nem marad más választása, mint hogy maga járjon a talány végére, hiszen, ha nem teszi, a becsületén esett foltot valószínűleg nem mossa le más és a ferraraiak is olyan ferde szemmel tekintenek majd rá, mint a rómaiak.

Igazi Sherlock Holmes-os kalandokkal, sötét intrikákkal átitatott, fordulatokban gazdag 16. századi „krimit” izgulhat végig az olvasó, bár néhol furcsán hathat, hogy Lucrezia, aki egyben gyanúsított és nyomozó, az izgalmak ellenére is nehezen áldozza fel a hosszú délelőttbe nyúló lustálkodásait. Mindenesetre, aki örömmel merül el a reneszánsz olasz udvarok mindennapjaiban, és szeret bolyongani a szerelem, gyilkosság, államérdek, cselszövés és nyomozás labirintusaiban, az együltő helyében kiolvassa majd ezt a szép kiállású könyvet. A borító és a gyilkosság rejtélye közötti összefüggés felismerése a jutalma annak, aki a végére ér…

Roberta Gellis: Lucrezia Borgia és a mérgek anyja
Fordította: Bobory Dóra
Tericum, Budapest, 2006
2870 Ft

1 komment

Címkék: könyv regény történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té, mint Tamás 2006.12.05. 22:13:40

Akkor egy tipp a megfejtésre:
Nem is megmérgezték a csajt, csak megevett valamit, amit nem kellett volna?
süti beállítások módosítása