Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Glóriás lazac

2006.11.23. 10:44 TonyCaviar

A leghülyébb hiba, amibe beleeshet a kritikus, hogy fellelkesülvén az épp olvasott prózai mű nyelvezetén, gondolkodásmódján, méltató szavait maga is a méltatandó mű stílusában, szellemében írja: elsodortatva általa, szinte érzi, amint őt is repíti a tökéletesen csillogó prózai stílus passzátszele, csak ráfekszik, és szarja a jó szöveget. Ez azonban hallucináció, amit markáns szövegek okoznak, Szentkuthy Miklós kritikusai folyton beleesnek ebbe a csapdába, Esterházy is elcsavarja a gyengébbek fejét, és Garaczinál is nehéz ellenállni. Én is érzem a dübörgést, de igyekszem észnél maradni.

Garaczi írásait mindig is egy nagyon határozott és egyedi látásmód jellemezte, középpontjában a látásmód tulajdonosával, aki nyilván Garaczi maga, és ez a Garaczi tizenöt évvel ezelőtt a legdurvább elszállós szövegeket írta: átgázolva ízlésen és értelmen, savas kisugárzású punk-prózát írt. Aztán az elmúlt években fejben visszatért a gyerekkorba, a tragédia feloldódott az iróniában, Kádár-kori pasztellek következtek, majd ott is elbátortalanodott, elvesztette a varázsát, végül ideggyógyintézetbe került, és a Metaxában a nővér ráparancsolt, hogy írjon egyes szám harmadik személyben, és hívja magát valami hülye néven, Félix, Róbert. Csak ez kellett neki, Félix meg is fogadta, így végre lett egy valódi fikciós karakterünk, és valahogy megszűnünk mögötte Félixet keresni, ami felszabadulás. Érződik a szövegen is: most, hogy jól működik az én-eltávolító prózai masina, a szerző eleresztheti magát, pepecselhet a részleteken, és dolgozhat a szövegen, akár egy szobron, hosszan, élvezettel.

Felkészítettek rá, hogy Garaczi az új könyvében magára talált, és tényleg: Garaczi rátalált egy hangra, ami egyszerre akaratos, anarchista és absztrakt, töredékes miközben végtelenül plasztikus. Végig extázisban vizualizálunk, a jelenségek túl erősek, mintha mind bevettünk volna valamit.

Pedig a szöveg már nem új. A szerző 2000-ben az Origo és a Magvető Kiadó online irodalmi pályázatán megosztott első díjat nyert vele, de még egy kicsit dolgozni akart rajta. Ez öt évig tartott, nagyon ki is van dolgozva: pörgős, szélfútta, de a mondatok ülnek, sehol semmi bizonytalanság, igazi szélesvásznú mozi, dogma-vágással.

Mert azt azért nem szabad elhallgatni, hogy ez nem Hemingway, Gárdonyi, vagy Ken Folett. Ehhez kell egy kis olvasói gyakorlat, sőt nem árt némi Garaczi-olvasási gyakorlat is. Le kell mondani a nagybetű, az alany, az állítmány, a pont hamis biztonságáról, de azért nem kell berezelni, mert a szöveg szép és bonyolult gépezet, ha nincs is rajta play meg stop gomb, az olvasó kezeli. Úgyhogy lehet kombinálni, hogy ki kicsoda, és miért megy hová, mert biztosak lehetünk benne, hogy végül összeáll a kép.

Garaczi László: Metaxa
Magvető, 2006 Budapest
2290 Ft

1 komment

Címkék: ajánló könyv magyar irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása