Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A kis számok törvénye II.

2006.10.16. 14:22 TonyCaviar

Mint kiderült, alternatív toplistákért jó helyre mentünk a Kálvin téri aluljáróba, mert az ott népszerű könyvek – az első helyezettől eltekintve – jócskán különböznek a nagy átlagtól, így ott élesben figyelhettük meg a kis számok törvényének működését. De, ha a Kálvin tér megfelelő volt – volt benne angol irodalom, magyar underground, ezotéria, sci-fi, és pop-filozófia – a Ménesi úti Szkítia könyvesbolt valóságos paradicsom a kis számok törvényeit kutatóknak. Itt aztán nem lesz Moldova: Kádár, meg ideológiailag ingoványos, meg máshogy is problematikus izék. Ez egy Demokrata-közeli nemzeti könyvesbolt, egy szakkönyvbolt. Témái: őstörténet, magyarság, hazafiasság, ilyenek. A Szkítia egyszerre könyvesbolthálózat – Budapesten három bolttal – és franchise – vidéken még jó pár bolttal.

Az itt dolgozó hölgyek nagyon kedvesek voltak, készséges szakértelemmel állították össze számomra a szeptemberi toplistát, és még egy ingyen Demokratával is megajándékoztak, sajnos a címlapján egy ragyás arcú férfi volt, arra már nem emlékszem, pontosan ki. Sok kellemes percet szereztek a Nagy-Magyarország kitűzők, bolondos matricák és a szubkulturális önfeledtséggel kiötölt hungarista relikviák. Íme a dél-budai Szkítia szeptemberi sikerlistája:

1. Orbán Éva: Amit '56-ról tudni kell, Gloria Victis Kiadó
2. Hernádi Tibor: 1956 igaz története, Bajapress Kft.
3. Franka Tibor: Hölgyválasz szegfűvel, Franka TIbor
4. Nemeskürty István: Magyar századok, Szabad Tér Kft.
5. Bogár László: Bokros újratöltve, Kairosz Kiadó
6. Fritz Tamás: Az árok két oldalán, XX. Századi intézet
7. Kiszely István: A magyar nép őstörténete, Magyar Ház Kiadó
8. Tormay Cécile: Bujdosó könyv, Gede Kiadó
9. A Magyarokhoz (Magyarság és istenes versek az Ómagyar Mária-siralomtól Trianonig és napjainkig) Felsőmagyarországi Kiadó – Kiskapu Kiadó
10. Bene Éva: Megdőlt az életfa, Kairosz Kiadó

A Szkítia sikerlistáját látva valóban egy szavunk sem lehet, első ránézésre igazi szubkulturális lista, de csak elsőre, mert ha jobban megkapirgáljuk a felszínt, kiderül, hogy Bene Éva is, meg Franka Tibor is tett kirándulásokat a mainstream listákra, ám hónapokkal korábban lekerült onnan. De vannak itt még érdekes dolgok: kevesen hallottak Tormay Cécile-ről, aki pedig egyesek szerint a századforduló legnagyobb magyar írónője; látomásos erejű Bujdosó könyve „a világháború után bekövetkezett összeomlás siralmas krónikája”. És ott van még a jó nevű Kiszely doktor regényes butaságoktól hemzsegő magyar őstörténete. A történész például azt állítja, hogy a honfoglaló magyar nép „biológiai alkatát, szellemi- és tárgyi kultúráját” a mai napig őrzi. E sorokat is nyilván egy zsíros széndarabbal karcolta lóbőrbe.

8 komment

Címkék: könyv könyvtop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.10.16. 14:47:39

Példányszámok (ne adj Isten a teljes forgalomhoz képesti arányok) is vannak? Mert 2-3 eladott példány még inkább véletlen, mint tendencia.

TonyCaviar 2006.10.16. 19:06:42

Sajnos nincsenek - bár érdekes lenne, de az már eléggé belügye a könyvesboltoknak, nem szívesen beszélnek ilyesmiről - legközelebb megpróbálom azt is kiszedni belőlük.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2006.10.16. 20:16:15

"Kiszedni", mi? Ha jól olvastam, előzékenyebbek voltak, mint Budapesten bárki. Megmondják ők szép szóra is, azt hiszem.
de... egyúttal, ha visszamész, a hanglemezeladások toplistája is megérne egy misét! ;)

TonyCaviar 2006.10.16. 21:08:56

jogos, akkor most már mindenképp visszamegyek:)

2006.10.17. 14:22:57

Gedéék vidám dolgokat szoktak kiadni.

cs242 2006.10.20. 06:10:50

Huhh, te most aztán igazán megmondtad a frankót! Te kis elfogulatlan... "őstörténet, magyarság, hazafiasság"... Jajj, nem az Ulpius-ház szennye, most mi lesz? Természetesen le kell alázni. Szánalmas. "Sok kellemes percet szereztek a Nagy-Magyarország kitűzők, bolondos matricák és a szubkulturális önfeledtséggel kiötölt hungarista relikviák." Milyen vicces, még csak látszatra sem próbálsz függetlennek tűnni, igaz is, miért tennéd, ha gyökérnek születtél... Van útlevél, és irány innen a francba, kis varangy.

TonyCaviar 2006.10.20. 10:33:19

Azért csalódtam volna, ha legalább egy ilyet nem kapunk. Köszönjük.

öszödy 2006.10.20. 12:32:18

A sikerlistán szerepel Bogár László egy műve is. Ezt nem ismerem, de a Magyarország és a globalizáció valszeg az utóbbi tíz év legfontosabb magyar nyelven írott könyve. Ha Bogár szubkulturális, akkor a kultúrával van elég nagy baj.
süti beállítások módosítása