Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A kis számok törvénye

2006.10.10. 09:57 TonyCaviar

Csáp alig volt egy-két napos, amikor felraktuk az első toplistát, persze a Fókuszét meg a Libriét, mert ők elkészítik és elküldik maguktól. És rögtön el is szégyelltük magunkat, mert rájöttünk, hogy ezzel önfeledten a megatőke malmára hajtjuk a vizet és a könyvek azon rétegének biztosítunk további nyilvánosságot, melynek ismertségét így is óriásplakátok és rádióműsorok szavatolják. Továbbá úgy éreztük, hogy lustaságból mi is belenyugszunk a nagy számok törvényébe, ami Dan Brown könyveit hónapokig az élen tartotta, és csak arra jó, hogy elfedje az igazságot, azzal, hogy hitelesnek tűnik egy matematikai szinten, de pont a különböző minőségeket képtelen a maguk teljes gazdagságában közvetíteni. Márpedig az igazság ezekben a részletekben lakozik, mint vitamin a héjában. Így eldöntöttük, hogy legközelebb akkor közöljük a Fókusz/Libri megatoplistáját, ha mellette eredetibb, valóságosabb, lokálisabb toplistákkal is tudunk szolgálni, ám ez egyáltalán nem bizonyult könnyű feladatnak.

Mostanra sikerült. Egy belvárosi aluljáró például tökéletes kezdőpontnak tűnt, így választottuk ki a Kálvin téri Underground könyvesboltot, amit a Cartaphilus kiadó üzemeltet. A fáradt, de laza csajokból álló személyzet készségesen állt a rendelkezésünkre. Íme az ő szeptemberi top10-jük:

1. Moldova György: Kádár János, Urbis Könyvkiadó
2. Hubert Shelby: Utolsó letérő Brooklyn felé, Cartaphilus Kiadó
3. Milorad Pavić: Kazár szótár, Cartaphilus Kiadó
4. Tolvaj Ferenc: Tibetben a lélek, Kelet Kiadó
5. Charles Gati: Vesztett illúziók, Osiris Kiadó
6. Faludy György: A pokol tornácán, Alexandra Kiadó
7. Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata, Bioenergetic Kiadó Kft.
8. Hamvas Béla: A bor filozófiája, Editio M. Kft.
9. Para-Kovács Imre: Amerika Kiadó, Glória Kiadó
10. Philip K. Dick: Az Alfa hold klánjai, Agave Könyvek

És, ha a legjobban fogyó új Moldova-Kádárnak nem is tudunk örülni, mert hát miért is örülnénk annak, hogy régi népszerű szerzők meggárgyulnak és azt dicsőítik, amit azelőtt kárhoztattak, azért azt megállapíthatjuk, hogy ezek mind olyan könyvek, amelyeken nekünk is megakad a szemünk a könyvesboltokban. Ez persze lehet, hogy azért van, mert mi is túlságosan a belvárosban élünk. Én innen három dolgot kérnék, mert szégyenszemre egyik sincs a polcomon: Shelby-t, Para-Kovácsot és Dicket. A Bioenergetic Kiadó sikerkönyve, a Tudatalatti tízparancsolata pedig azt súgja, hogy a belvárosban - többek közt a lélekromboló zajszennyezés miatt is - még mindig túl sok a neurotikus ideggyenge, aki hisz a tudatalatti létezésében, és szívesen eltöltene egy gyógyító hétvégét egy meggyőző, deres szemöldökű pszichoanalatikus társaságában, aki a fodrozódó energiatengerről tart előadást az őszi erdőben sétálva.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv könyvtop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása