Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Tökéletes lemezek: Iron Maiden - Piece of Mind

2006.10.04. 06:49 sixx

Egy évvel a legutóbbi tagváltás után kialakult a Maiden igazán nagy sikereket elért klasszikus felállása: Dickinson, Smith, Murray, Harris és McBrain. Az új fiú a rendkívül erős Number of the Beast-et feljátszó Clive Burrt váltotta a dobok mögött, de már az első közös munka során bebizonyosodott, hogy nem tettek vele rossz lóra.

A Piece of Mind (mint ahogyan azt az egyik kommentelő olvasó is megemlítette) azért fontos a zenekar életében, mert tulajdonképpen innentől számíthatjuk az igazi Maiden stílus kialakulását. Míg a Killers egy inkább punkosabb, nyersebb anyag volt, a NOB pedig Dickinson érkezésével az átállást jelentette (ettől függetlenül tökéletes lemez az is), a Piece of Mind már egy kiforrott koncepció meglétét igazolja: igaz, hogy Harris maradt az első számú dalszerző, de Smith és Dickinson is írt nótákat a lemezre, sőt a Still Life társzerzőjeként Dave Murray is feltűnik.

A lemez nagyon erősen kezdődik, Where Eagles Dare, a dobtémáról azt nyilatkozta Nicko később, hogy állandóan begörcsölt a vádlija, amit el is hiszek, eszelős dolgokat nyom a lábával. Sorra jönnek a jobbnál jobb nóták, Flight of Icarus, Die With Your Boots On (egyik nagy kedvencem), a lemez nagyívű szerzeményei a Revelations, amit a Live After Death-en oly felejthetetlenül játszanak, és a To Tame a Land, ami tipikus, himnikus  Harris nóta, sok ilyet hallhattunk az elmúlt években. Persze ott figyel még a lemezen a Trooper is, ami nem csupán dallamainak, hanem szövegvilágának köszönhetően is a Maiden bulik kihagyhatatlan darabjává vált.

A lemez erős irodalmi hatásokat visel magán, a wikipedia ide vonakozó kis szócikke illetve ez a link elég kerek képet adnak a lemez inspirációiról. Habár az anyag hangzása hagy némi kivánnivalót maga után (kissé magasan, testetlenül szól, nincs benne "dög" ahogy azt Monok Tamás basszer barátom jellemezte), 1983-ban ennél többet nemigen lehetett kihozni a cájgból.

Életkoromnál fogva voltam olyan szerencsés helyzetben, hogy annak idején "élőben" láthattam a német WDR adó Rockpalast műsorában az emlékezetes Dortmundi bulit, Eddie-vel, a csíkos gatyájában a szövegeket végig üvöltő Harrisszel és a dobok mögött mániákusan vigyorgó Nickóval és az államat nem tudtam hová tenni - azt hiszem ez volt az a pillanat, amikor a Maiden végérvényesen beírta magát a rock nagykönyvébe nálam. .

5 komment

Címkék: brit metál tökéletes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Stein · http://hemar.freeblog.hu 2006.10.04. 21:42:16

1982-ben, egy zöld színű, 90 perces kazettáról hallgattam először ezt a lemezt, MK29 magnón. A hamgminőség azóta változott, de az élmény nem. Ne halj, anélkül, hogy meg ne hallgattad volna.
The Trooper, Still Life, nem is folytatom, minden szám tökéletes. Talán fura, de akkoriban még minden Maiden lemez új hangzásvilággal jelentkezett.
Tribute: www.ironmaidnem.hu/

Tuskó Hopkinsz 2006.10.05. 08:12:58

Iron Maiden.
Örök és elpusztíthatatlan!
Sőt, utánozhatatlan.
"I'm running free yeah, I'm running free.."
"Maiden - Maiden - Maiden - Maiden - ..."

pocak 2006.10.06. 22:06:55

Ó, igen, igen, igen.
De könyörgöm, ne hagyjátok majd ki Dickinson valamelyik szólólemezét sem. Legalábbis a Chemical Wedding meg az Accidental Birth közül az egyiket.

Sztavrosz 2006.11.15. 09:52:04

Nemtudom hogy sikerült ezt 82 ben hallgatnod mikor 83-ban jelent meg. A the number of the beast volt 82-es. Igaz nekem Maidentől a Live after a tökéletes lemez. (azóta se hallottam ennél jobb koncertalbumot, még a manowartól sem)

Mack 2006.11.21. 10:51:51

Sose' bírtam ezeket...
süti beállítások módosítása