Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Krupszkaja Nyilvánosház

2006.09.28. 10:50 TonyCaviar

Vojnovics könyve a jellegzetes cím ellenére sem scifi. Már csak azért sem, mert az író rühelli a scifit, és tényleg sosem vágyott időutazásra, de amikor egy müncheni reizebüró kínálatában rátalál egy időutazásos ajánlatra, mégiscsak hajlandó beleugrani a meggondolatlan kalandba, és rendel egy méregdrága jegyet Moszkvába, 2042-be. Az első hatvan oldalon tehát ügyesen elutasítottuk a scifit, és észrevétlenül átültünk az abszurdra, ami tradicionálisan jól megy az oroszoknak. Viszont nem is tartogat nagy meglepetéseket. A jövő Moszkvájában a végsőkig abszurd megvalósult kommunizmus dühöng, az emberek leadják a kakájukat, és az ezt igazoló szelvényért cserébe kapnak enni a vendéglőben. Az újságot eleve vécépapírra nyomják, és feltalálták a papír nélküli irodalmat az ideológiailag megbízhatatlan íróknak, akik egész nap püfölhetik az írógépet, amibe nem fűznek papírt.

Vojnovics 1963-ban írta az Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai című Svejk-szerű klasszikust, ami szamizdatban terjedt nyugaton, végül Menzel filmváltozata tette nemzetközileg is híressé. Nyolcvanban a makacs és iszákos ellenzéki szerzőt kiszekálták a Szovjetúnióból – ahogy a könyv mondja, megúszta a „Jakut verziót” -. Ezt a regényt 1982-ben már Münchenből írja. Az emigráns író a hazájáról álmodik, némi önigazolással fűszerezve, hisz ha még 2042-ben is valami buta, elnyomó rendszer ül az oroszokon, akkor mégiscsak neki volt igaza, hogy elhúzott. De mivel a jövőt csak a jelen még tökéletesebben ostoba verziójaként álmodja meg, saját reakciói is banálisan, na jó komikusan egyeznek ellenzéki korszakában gyakorolt attitűdjével. Egyszóval 2042-ben is arra akarják rávenni, hogy húzzon ki egy karaktert a regényéből, melyet az ő születésének századik jubileumára kívánnak megjelentetni, amire persze nem hajlandó, képtelen felfogni a hivatalos irányvonalat, akadékoskodik, lelkiismereti, művészeti okokat emleget, egyszóval képtelen alkalmazkodni a rendszerhez, ezért aztán itt is gyorsan kegyvesztett lesz.

Alkoholista főhősünk viszonylag nevetséges alak, pocakos, borostás, büdös orosz író, akit csak esendősége miatt kedvelünk meg, meg hát azért mert ő a főszereplő. Észrevettem, orosz regényekben elég gyakori, hogy ellenszenves főhőssel kell megbarátkoznunk, de hát talán pont ez a nagy orosz irodalom titka, hogy nem kíméli az olvasót. Borvirágos narrátorunk persze nem kerülheti el az időutazók örök átkát, és a Terminátor cselekményéhez hasonló nem túl bonyolult időhurokba kerül, ahol is a távoli jövőben előre elolvashatja a közeli jövőben irandó könyvét, és lélegzetvisszafojtva várjuk, mi lesz, ha összeolvadnak a párhuzamos idősíkok, de a szerzőnek ilyenkor eszébe jut, hogy nem sci-fi író, és ilyen apróságokon nem molyol. Futur-abszurd Moszkvából: láttunk már ilyet.

Vlagyimir Vojnovics: Moszkva 2042
Fordította: Hetényi Zsuzsa, Abonyi Réka, Egeres Katalin
Gabo Kiadó, 2006, Budapest
2990 Ft

2 komment

Címkék: könyv regény orosz irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Udi · http://blog.udi.hu 2006.09.29. 12:06:51

Nem is tudtam errol. Kosz, hogy szoltal.
süti beállítások módosítása