Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Tökéletes lemezek: Guns 'n' Roses - Appetite for Destruction

2006.09.26. 10:02 sixx

Ez az album még akkor jelent meg, amikor Axl nem hitte magáról, hogy ő a megváltó, és Steven Adler is meg volt arról győződve, hogy nincs annyi hernyó a földön, amitől ő fejre nem állna. 1987-et írunk, az Aerosmith a Permanent Vacationnel, a Whitesnake az 1987-tel támad, a Def Leppard Hysteriája is ekkor jelent meg, szóval nem volt egy szar év a rockzene rajongóinak. Miért őrült mégis meg mindenki egy noname kaliforniai zenekar hallatán, melyről csak annyit tudtak, hogy rohadt jó koncerteket nyomnak, és annyit isznak, amire a Videó presszó törzsvendégei is elismerően bólintanak?

A történeti hűség kedvéért azért jegyezzük fel, hogy az anyag a megjelenés évében mindössze 500 000 példányban fogyott el, egy viszonylag szűk körön kívül nem sokan ismerték a zenekar nevét, és tulajdonképpen annak az MTV-nek köszönhető a siker nagy része, melyet annyira szeretett Axl ostorozni a későbbiekben.

Jelen állás szerint 15 millió eladott példány felett járunk, ezzel az egyik legnagyobb példányszámban eladott rocklemez lett (jó, a Back in Black 40 miska felett teljesített, de akkor is), és ha belegondolunk, hogy a Dude Looks Like a Lady és az Is This Love évében ők már a Mr. Brownstone-nál tartottak, valahol értehető is a siker.

Jó kis anyag ez, a felütése szenzációs, Welcome to the Jungle ugye, és milyet szól már? A szövegek az egészen primitívtől (It's So Easy) a kocsisborhoz írt ódán át (Nightrain) egy generációs himnuszig terjednek (Paradise City), a zene igazi feszes kis rock 'n' roll, nemhiába mondta Lemmy róluk, hogy kurva tehetségesek, neki pedig ezt készséggel elhisszük. A már említett heorinista dobos mellett Duff McKagan basszer hozta az alapokat, Izzy ritmusgitározott, elől pedig a két frontember, Slash és Axl, a hagyományos gityós-énekes páros (lásd még Jagger és Richards, Plant és Page, Perry és Tyler stb.) feladata volt a közönség mozgatása, tették is a dolgukat böcsülettel. A 12 nóta közül talán az Anything Goes az, ami egy kicsit kilóg, senkinek nem hiányzott volna, ha lehagyják, a többi mind nagyszerű rocknóta, melyek még 2006-ban is megállják a helyüket.

A mellékelt borító egyébként egy első verzió volt, az MTV kérésére kellett a "fekete alapon kereszten öt koponya"-stílre cserélni, mert nem fért be a zenetévé profiljába egy ilyen erőszakos festmény, bezzeg azóta még Cradle of Filth-et is játszanak, de azt hiszem, ezt hívják haladásnak vagy minek. A Welcome... egyébként a bemutatóját követő (hajnali 2 órára tették a nagyokosok) 24 órában az MTV legtöbbet kért klipjévé vált.

9 komment

Címkék: rock usa tökéletes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elmouse 2006.09.26. 19:59:41

Erről van szó, kérem szépen. Bár nekem az Anything Goes sem lóg ki.

music 2006.09.27. 11:37:07

csillagos ötös,10,100%
az anything goes sem lógna ki más lemezről
csak hát itt...
legalább a gitárszóló jó.
meg a vége.
minden g n r számnak tökéletes a befejezése.

nagygab 2006.09.27. 16:44:39

Istenkém... Mondjuk nekem nem ez volt az első "gánsz" élményem, hanem a Terminator 2-s You could be mine (Lyukadba mán, ahogy a lakótelepi népnyelv lefordította), de az Appetite-ot szerettem meg a legjobban - miután a terminátoros szám végighallgatását, ebből következően egy otthoni kisszék megsemmisítését követően körülbelül 3 órával beszereztem az összes addig megjelent albumot TAKT kazettán. És az Anything goes-zal sem volt semmi bajom. 12 éves voltam.

gaborlfk 2006.09.27. 21:18:56

szerintem is király a lemez, talán a legjobb tőlük.bár az UYI lemezeket sokan fikázták, azért tagadhatatlan, hogy a műfaj korlátait sikerült annyira kitolniuk, hogy e banda nélkül a rock ma nem lenne ugyanaz.........

harryka 2006.09.29. 10:05:23

Ez a lemez nekem egy új korszakot harangozott be. Elsö számom a gánz-tól (németül:libától) a Perödájz volt amit klipben láttam Nagy Feró Rock müsorában és utána azonnal elpattantam egy Takt kaziért a Felszab-térre. A 92 (?)-es bp-i koncertjük pedig fergeteges volt! Annál már csak az akkori Monsters of Rock Koncert volt
A UYI albumok pedig szerintem zenetörténelmi jelentöségüek (na jó nem minden szám de a többsége) a következö gyöngyszemek miatt: Coma, November Rain, Dead Horse

Tolvisz 2006.09.29. 10:27:08

A vha volt legjobb album a vha volt legjobb rockbandától, a PC (paradicsom a gyengébbek kedvéért) pedig a vha volt legjobb rockszám. A SCOM bevezető riffjét vmilyen magazinban az utóbbi 50 év legjobb riffjének választották (méghogy _csak_ 50). Egyáltalán, Slash for President. Ehhez nincs mit hozzátenni. (Hogy kúrhatta AXL ezt az egészet így el, hülye köcsög)

Tolvisz 2006.09.29. 10:29:53

Ja, nekem az UYI is bejön, de azokon tényleg van egy-két folytonossági hiány, míg az Appetite tökéletes. (Hogy kúrhatta AXL ezt az egészet így el, hülye köcsög)

Gabin 2006.09.30. 09:59:05

A G'n'R számomra átmenet az igaziaktól a mai egy kaptafára készült, elsősorban pénzcsinálást szem előtt tartó rock/metál zenekarok között. Az Appetite szerintem nem a legjobbjuk, de egy remek első lemez, a UYI viszont klasszisokkal jobb és megkomponáltabb. Ugyanakkor ha minden komolyabb rockzenekarnak összeállítom a legjobb 10-12 számából álló 'Best of'-ot, akkor minimum dobogósok.

Judas rules, a tökéletes lemezek listáján pedig a British Steel-nek és a Defenders of the faith-nek is ott a helye.
süti beállítások módosítása