Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Élet a Schönhauser Allee-n

2006.08.23. 14:27 TonyCaviar

Zajlik az élet. Vietnami boltok nyitnak, orosz balalajka bárok becsuknak, a bevásárlóközpontok születésnapi rendezvényt tartanak, vietnami kislány térdig áll a pocsolyában, Niels Bohr és Albert Einstein almabort isznak egy padon, Bukowski a második sorba parkol és a kocsija alá húgyozik, egyszóval semmi különös, csak cammog az élet a Schönhauser Allee-n, Berlinben, a multikulti fővárosában. Wladimir Kaminer, a nálunk korábban megjelent Orosz Diszkó és Utazás Trallalába című könyvek szerzője azonban orosz bevándorló lévén jellegzetes másnapos idiotizmussal minden hétköznapi apróságot érdekesnek talál, és ahogy leírja, egy darabig tényleg az is.

„Az élet a Schönhauser Allee-n sokszor olyan, mint egy film, a jelen fikciója, hatalmas produkciós költséggel és rengeteg statisztával. Alig lép ki az ember a házból, máris valami izgalmas jelenetbe csöppen, és repülőgépek, villamosok, vonatok, autók és kerékpárok gondoskodnak az örvénylő nyugtalanságról az örökös mozgás illúzióját keltve.”

A Schönhauser Alle Berlin egyik főutcája, ahogy a neve is mutatja szép házakkal a partján, de azért főképp egy zajos, idegesítő, nagyvárosi utca – aki ezt képes repülőgépes óriáscirkusznak látni, az irigylésre méltó állapotban lebeg pár centivel a valóság felszíne fölött. Az emigráns orosz, aki sosem érkezett meg, folyamatosan az utazás elbűvölt állapotában marad, és közben kulturálisan rohadtul aktív, meg lehet nézni a honlapját, dj, van rádióműsora, kávéházi estje, valódi orosz diszkója – ő dobta be a köztudatba a szigeten pár napja fellépett Leningrad-ot.

Kaminer eleinte elkényezteti az olvasót és kellemesen abszurd poénokkal zárja le banális egyperceseit, később kevésbé, de nem is szabad egyhuzamban benyelni a Berlin történeteket, kell neki találni valami jó helyet a lakásban, óvatosan elhelyezni egy párkányra, mint egy félig-szívott dekket, és mindig beleszívni, ha arra járunk. Könyv; sosem alszik el.

Wladimir Kaminer: Multikulti - Berlini történetek
Fordította: Almássy Ágnes
Helikon Kiadó, Budapest, 2006
1990 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv novella német orosz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása