Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Könyv az első elektronikus hangszer történetéről

2006.06.20. 11:57 gg

Najmányi László, a XX. század elején megalkotott első komolyabb elektronikus hangszer, a Theremin evangelistája könyvheti újdonságot produkált a kreátor, az orosz Tyermen nevű feltaláló életéről. A nemesi származású bolsevik életének fordulataival egyetlen fikciós krimi sem ér fel: hangszere pillanatokon belül Lenin kedvence lesz, a mestert pedig bizalmába fogadja a tömeggyilkos. Tyermen a világszenzációval körbehaknizhatja Európát, majd Amerikát, mindenhol a legelőkelőbb szalonok dédelgetett vendége - és közben mindenhonnan szorgalmasan jelent haza, a proletárhatalomnak.

 Számításaiba ott csúszott hiba, hogy Amerikában megházasodott - egy fekete táncosnő volt a szerencsés választott, ezt azonban a szocialista demokrácia nem tudja megemészteni és hazaparancsolja. A parancsot a mérnök megtagadja, de hiába, kollegái hazarabolják, aztán jön a Gulag. Ott azt kapja büntetésből, amit eddig jutalmul: fel kell találnia bizonyos dolgokat (főleg lehallgatóberendezéseket, egyik-másik hírhedt találmányának alkalmazását nemzetközi botrányok követik) - viszont, ha nem jön össze a dolog, verés következik. A szabadulás után segédműszerészkedhet itt-ott, a rendszerváltás idejében azonban még élő amerikai ismerősei felfedezik, és New Yorkba hívják koncertezni. A műsort még leadja, de utána, még amerikai földön éri a halál, jóval túl a kilencvenen.

Mondhatnánk, könnyű ilyen alapanyagból jó könyvet írni, de ez nem fedi teljesen a valóságot, hiszen a dolog természeténél fogva nagyon nehéz lehetett az anyaggyűjtés. A szerző (akit magyar punkzenészként egyébként a hetvenes években kiutasítottak Magyarországról) figyelmeztet is, hogy a könyv bizonyos részeit regényként érdemes olvasnunk, hiszen a források sokszor ellentmondásosak. De ettől még nagyon élvezetes az egész.

Szólj hozzá!

Címkék: zene könyv magyar könyvhét

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása